Helpt Lean Six Sigma met het realiseren van verduurzamingsdoelen? In het kort: ja. In deze blog vind je Lean Six Sigma praktijkvoorbeelden hierover bij snacktopper en marktleider Van Geloven.
Afgelopen jaren heeft Van Geloven (onderdeel van McCain) namelijk met Lean Six Sigma en opeenvolgende ‘Quick Wins’ veel verduurzaamd. Een mooi voorbeeld binnen de wereld van voeding (diepvriessnacks).
McCain is wereldleider op het gebied van diepvries aardappelproducten. McCain is in Nederland vooral bekend om haar (diepvries) friet of patat. Friet of patat zeggen is afhankelijk van waar je woont; ik als Noordeling zei altijd patat 😉.
Minder bekend misschien, is dat Van Geloven ook onderdeel is van McCain, en marktleider in de Benelux als het gaat om maaltijdcomponenten en diepvriessnacks zoals kroketten, frikandellen en kaassoufflés (B2B). Van Geloven heeft vijf snack producerende locaties in Nederland: Tilburg, Helmond, Maastricht, Wijk bij Duurstede en Cuijk. In Vlaanderen te Mol.
Van Geloven haar vele merken:
McCain is in diverse fabrieken al enige tijd bezig met Lean routines, zoals Visual Management in overleggen routinematig uitvoeren. Dit om de groei te realiseren door efficiënter de bestaande fabrieken te benutten. Zonder dat klanten jaren moe(s)ten wachten op nieuwe fabrieken (om de groei aan te kunnen). Dus McCain is zeker klantgericht en efficiënt te noemen in deze.
In Nederland heeft McCain’s snackdivisie (Van Geloven) de afgelopen jaren Lean Six Sigma Partners (LSSP) ingeschakeld als het gaat om Lean Six Sigma opleidingen, certificeringen en advies.
Met diensten van LSSP zijn Green Belts ingezet om productielijnen nog efficiënter te maken, zoals minder storingen aan de lijn. En ook om de medewerkerstevredenheid intern te verhogen. Immers, dat de productie soepeler verloopt, is ook winst voor bijvoorbeeld de operators die anders onnodig lang langs de lijn staan te wachten. En dat er in mensen geïnvesteerd wordt door middel van (om)scholing, bleek ook niet zelden een oplossing binnen Lean Six Sigma projecten te zijn.
En ook om McCain’s duurzaamheidsdoelen, zoals minder waterverbruik, te halen met Lean Six Sigma verbetertrajecten. Hieronder zijn enkele mooie voorbeelden uitgewerkt.
McCain heeft zichzelf en dus ook aan Van Geloven duurzaamheidsdoelen gesteld. Zoals minder water- en energieverbruik.
Een engineer uit die locatie, Dirk Buiter, heeft warmte- en energiereductie als Lean Six Sigma verbeterproject opgepakt met een aantal collega’s. Met een resultaat wat, aldus de sitemanager, boven verwachting was.
Water heb je in de snackfabrieken nodig. Best wel veel water, eigenlijk. Niet alleen om de fabriek goed schoon te maken. Maar ook om snacks te maken in de zogenaamde productielijnen. Opgewarmd water heb je bijvoorbeeld nodig bij het maken van frikandellen.
Soms kwam de productie zelfs stil te staan door een gebrek aan … water. Dan was er ineens een ‘piek’ aan water nodig. Water, wat er dus niet was. Dirk dacht dat ze, door te meten en intern slimmer te werken, wel met 20% minder water uit konden.
De sitemanager vertelde naderhand eerlijk naar me dat het zijn verwachtingen had overtroffen.
“Wij dachten, voordat Dirk dit wilde oppakken, dat we met wat extra wateropslag, zeg een soort buffer opstelling vol water, er wel uit zouden komen. Een investering verder, en nog stond de productie soms stil door te weinig water. Wat wij toen deden was een gevalletje ‘effe een noodoplossing’. Symptoombestrijding, zonder diagnose. En nog steeds dus zonder goede, duurzame oplossing. Ik dacht eerlijk gezegd, dat het hem noooit zou lukken. Maar nu was er één van de drie toen meest belangrijke problemen in de fabriek opgelost. Echt heel goed.”
Hoe heeft Dirk en zijn teamgenoten dit gedaan? Nu, in 5 hoofdstappen. De oplettende lezers kunnen er een Lean Six Sigma DMAIC-structuur in teruglezen.
Binnen het projectvoorstel was onder andere het volgende besproken:
in het verleden zijn de machines nooit geoptimaliseerd voor waterverbruik. Hoeveel (opgewarmd) water waarvoor precies nodig en verbruikt? Niemand wist waar en hoeveel verbruik in de fabriek nodig was.
Hoe krijg je dit inzicht? Nu, door te meten. Immers, ‘meten is weten’. Aldus wat vermoedelijk de Nederlandse Nobelprijswinnaar Kamerling Onnes begin vorige eeuw (al) zei.
En ook de verdeling in waar de totale hoeveelheid water waarvoor gebruikt werd (zie de taartdiagram).
De oorzaken samengevat:
Dit inzicht in oorzaken ontstond door een combinatie van workshop(s) verzorgen met betrokkenen en het valideren van hoeveelheden verbruik per productie order. Er bleek duidelijk bij een aantal plekken in de fabriek, dat er daar veel water onnodig ingezet werd.
Er werd besloten elk van de categorieën op een andere manier aan te vliegen om de juiste “bronoorzaak” te vinden. Hieruit kwamen verschillende punten waarop verbeterd kon worden. Dit deed Dirk met diverse collega’s op de fabriek samen.
1. Achter wanden of plafonds |
2. Handkraan weghalen (waar water niet nodig was) |
3. Wachtwoord enkel bij de TD (extra water soms wel nodig) |
Borging: Op verschillende manieren:
Nogmaals, een heel mooi resultaat te Helmond door het verbeterteam van Lean Six Sigma Green Belt Dirk.
Een mooi vervolg was, dat nu andere locaties van Van Geloven ook de ‘verbeter-smaak’ van minder waterverbruik en energie te pakken kregen. Dit werd gestimuleerd door locatie overstijgende sessies bij Van Geloven.
Nicole Brants, Manufacturing Excellence Manager bij Van Geloven:
“LSSP heeft diverse opleidingen ten aanzien van Lean Six Sigma bij ons verzorgd, zoals een Green Belt training met praktijkcertificering. Daar zijn we heel tevreden over. Uiteraard kost dat wat, maar de Service Value is goed: de Green Belt verbetertrajecten leveren veel op. Zowel in persoonlijke groei en tevredenheid van collega’s als baten voor de organisatie. Denk aan de flinke water- en energiebesparingen, door anders en meer samen te werken. Dat alles is maar deels in geld uit te drukken. Maar ja, alleen al de financiële baten zijn zo groot dat de investering met meer dan een factor 10 ruimschoots wordt terugverdiend.
Ook geeft LSSP nuttige adviezen: er werd ook veel geleerd door in de onderlinge fabrieken geregeld af te spreken. Benchmarken op de werkvloer werd en wordt nu actief gedaan. En deze kruisbestuiving wordt intern niet alleen door onze Lean Six Sigma professionals, maar ook door (senior) managers nog steeds gestimuleerd en gewaardeerd. Dat deden wij ervoor minder, maar vinden wij heel belangrijk. Nu is dat wel normaal geworden.”
Zo heeft Mark Hendrikx, een procestechnoloog werkzaam te Tilburg, na dit Lean Six Sigma verbeterproject te Helmond met een eigen procesanalyse ook enorm veel water en energie bespaard op hun locatie. Hij heeft in 2024 het periodiek schoonmaken van machines aldaar goed onderzocht. En kwam tot dezelfde schoonmaakprestaties, maar met 30% aan minder waterverbruik! Super.
Mark Hendrikx:
“Toen wij het mooie verbeterproject uit Helmond zagen, dachten wij te Tilburg: dat moeten wij toch ook kunnen? Samen met collega’s te Tilburg gekeken waar wij waterbesparingen konden realiseren. En toen bleek de wasstraat bij ons een goede. Door goed te kijken wat nu echt nodig was voor een goede schoonmaak, hebben we hiermee veel (warm) water bespaard. Een hele mooie Quick Win, dankzij de inspiratie door Helmond.”
Tegenwoordig zijn ze bij Van Geloven dus meer bezig met verduurzamen. Ook verkent Van Geloven de mogelijkheden om intern beter in te kopen, om afvalstromen deels anders te benutten, te hergebruiken en/ of te recyclen. In termen van het ‘Zero Waste’ 5R-model: niet alleen letten op Reduce (zie de energie- en waterreductie voorbeelden hierboven genoemd), maar ook kijken naar Refuse, Reuse, Repurpose en Revalorization (o.a. Recycling).
Lean Six Sigma helpt zeker om je duurzaamheidsdoelen te behalen. Dat is voor de Nederlandse en Belgische marktleider in snacks Van Geloven, zo ‘klaar als een klontje’. Zie bovengenoemde voorbeelden te Helmond en Tilburg. En niet alleen op projectbasis: door onderling beter samen te werken en te leren van elkaar, heb je in een jaar enorme doorbraken gerealiseerd in waterreductie en energiekosten.
Tip: gebruik een aantal principes in de wereld van Lean Six Sigma om te verbeteren, zoals:
De bovengenoemde verbeterprincipes zijn gangbaar binnen Lean Six Sigma. Bij Van Geloven smaakt het in ieder geval naar meer 😉. Verdiep je erin, haal het desnoods uit je diepvries … en ga ervoor!
Eet smakelijk.