• Jörgen Putman
  "Kwartjes bij mensen laten vallen en op basis daarvan samen blijvende resultaten neerzetten"

  Jörgen Putman

 • Marcus Bergman
  "Samen aantoonbare doorbraken realiseren inspireert en smaakt naar meer"

  Marcus Bergman

 • Frank Ottink
  "Echte resultaten kun je alleen vasthouden als je het echt samen met je mensen en je management doet"

  Frank Ottink

 • Klaas Jan Oldenburger
  "Vanuit ieders eigen kracht samen écht verbeteren inspireert en geeft energie”

  Klaas Jan Oldenburger

 • willem-banner-1.png
  "Lean Six Sigma is enorm krachtig in de zoektocht naar structurele verbeteringen”

  Willem Heijboer

 • sergio-banner
  "Met Lean Six Sigma is het verbeterpotentieel van organisaties oneindig"

  Sergio Fernandez

 • 1. Banner Jeffrey Brinkma
  “Zowel het potentiële resultaat als de reis er naartoe maakt Lean Six Sigma krachtig én inspirerend”

  Jeffrey Brinkman

Is jouw organisatie een High-Performer?

Door Marcus Bergman op 25 sep. 2019 16:04:46

Wie kent ze nog? Die opkomende bedrijven  ...

Wie kent ze nog? Door de jaren heen, zijn er veel voorbeelden te noemen van snel opkomende bedrijven in nieuwe markten. Denk aan Blockbusters, Sony Ericsson en MSN messenger, deze bedrijven hadden allemaal een dominante marktpositie ... om die vervolgens te verliezen en in de vergetelheid te raken.
Je kunt dit een ‘natuurlijke cyclus’ noemen of refereren naar de ‘wet van de remmende voorsprong’. Hoe dan ook, het lijkt bijna onmogelijk om als organisatie langdurig aan de top te blijven.

 

Wie houden het wél lang vol als toporganisatie?

Maar er is één groep die het tegendeel bewijst, namelijk de ‘High-Performing Organziations’ (HPO’s). Deze topbedrijven weten over een langdurige periode beter te presteren dan de concurrentie in hun sector. Voorbeelden van deze bedrijven zijn Microsoft, Apple, GE, Toyota, Unilever en Procter & Gamble. 

Wat is het verschil? Myth busting #1: Voorlopen

Voordat we kijken naar wat ‘HPO’s’ anders doen dan de gemiddelde organisatie is het ook belangrijk om te weten wat misvattingen zijn over toporganisaties.
Een van deze misvattingen is het moeten voorlopen met ontwikkelingen binnen een industrie. Even nieuwe ICT ‘ infietsen’? Effe Industrie 4.0 doen? 100% verduurzamen? ... Kortom ... effe nieuwe dingen doen ... Dacht het niet ... (sorry). Vaak worden zulke projecten doorgevoerd op basis van een trend in de markt. Je wilt tenslotte niet achterblijven, en liever nog, juist voorlopen op de concurrentie. Toporganisaties kijken niet zozeer OF je er iets mee doet, maar met name HOE je met ICT, Industrie 4.0 en andere ontwikkelingen omgaat binnen je strategie en visie.

Wat is het verschil? Myth busting #2: Een topproduct hebben, maakt je HPO

Een topproduct hebben (strategisch gezien: product leadership) is niet goenoeg. Denk maar aan ... Blockbusters, Sony Ericsson en MSN messenger… Het kan heel goed werken als ‘radicale’ nieuwkomer, maar niet op de langere duur. Elke klant en markt verandert. Dat je vandaag een topproduct hebt, brengt geen garantie voor de toekomst. Algemeen gezegd: de gekozen aanpak of zelfs strategie kan op een moment heel goed zijn, maar maakt je nog geen High Performer.

Wat maakt dan wél het verschil?

Wat doen HPO bedrijven anders waardoor ze zo lang een leidende positie weten te behouden? Dit is een vraag die onderzoekers de afgelopen decennia bezig heeft gehouden. Onderzoekers en adviseurs hebben aangetoond dat bepaalde factoren onderscheid maken tussen een ‘HPO’ (langdurig beter presterend in een sector) en een ‘non-HPO’ (... u snapt hem wel).
Deze factoren zijn recent (2019) nog eens samengevat door LSSP in de volgende 7 dimensies: customer & market focus, leadership, strategy, agile organization, engaged people, Behavior en Lean processes (zie afbeelding).

Lees verder

Onderwerpen: verbetercultuur, Change agent, Lean Change, LSSP, verbeteren, HPO, High Performing

A3 Verbeter template | Blog Lean Six Sigma Partners

Door Anne Fischer op 6 mrt. 2019 15:08:28

Ken je dit gevoel? Je eerste echte verbeteridee of project! Je wilt ermee aan de slag, maar waar moet je beginnen? De praktijk is en blijft toch anders dan de theorie. Dus hoe ga je het aanpakken? Een goede tool om mee te beginnen is de A3 methode. Deze tool laat je je hele project op één A3 of zelfs A4 weergeven. Huh op één A3? Niet in een verslag van 20 pagina’s? Nee echt maar op één A3.

Lees verder

Onderwerpen: Continu verbeteren, Lean opleiding, Lean training, Orange Belt, Green Belt, Kaizen

Van 700 naar 1200 stuks per uur | Lean Six Sigma Partners

Door Anne Fischer op 13 feb. 2019 16:07:06

Pre-DMAIC

Als Black Belt begon ik midden 2017 aan een verbeteropdracht bij een middelgrote wasserij van werkkleding. De doelstelling van de directeur was: “We moeten naar 1200 stuks per uur in de productie”. Qua doelstelling kan het niet concreter, heerlijk als Black Belt om te horen. De wedervraag was natuurlijk: “Waar zitten jullie nu op?” Dat bleek nog niet helemaal duidelijk te zijn. Er zat namelijk veel variatie in de output per uur. Hierdoor was het wel lastig om te zeggen of de 1200 stuks per uur realistisch waren, maar we hebben het onder voorbehoud als doel aangehouden en zijn gestart.

 Quote opdrachtgever: “1.200 stuks per uur is niet rammen maar kwaliteit leveren”

Lees verder

Onderwerpen: Lean Six SIgma, DMAIC, Black Belt, Project Charter, workshops, Praktijkcertificering, Parktijkcertificering, Verbeter project, verbeteren

Hoe wordt digitalisering wél altijd een verbetering?

Door Willem Heijboer op 14 sep. 2018 16:35:50


De afgelopen jaren ben ik als externe werkzaam geweest voor een mooie diversiteit aan bedrijven en sectoren die allen willen bouwen aan hun toekomst. Dit bouwen kan op verschillende manieren plaatsvinden, afhankelijk van de situatie. Voor het ene bedrijf is de noodzaak hoog om het aantal binnenkomende klachten te verminderen, het andere bedrijf wil meer probleemoplossend te werk te gaan, en een ander focust zich op het implementeren van nieuwe IT-systemen. Wat in de praktijk opvalt, is dat hierin niet altijd de meest effectieve keuzes voor de klant gemaakt worden.

Lees verder

Onderwerpen: verspilling, Verbeter project, verbeteren, Digitalisering, IT oplossingen

SOP | Lean Six Sigma Partners

Door Anne de Lange op 13 apr. 2018 12:08:15

Wat is het?

Een SOP (Standaard Operating Procedure) is een hulpmiddel voor medewerkers om hun werkzaamheden op de beste manier uit te voeren. Door de SOP te lezen weet men welke stappen er uitgevoerd moeten worden om een activiteit succesvol te realiseren.

Lees verder

Onderwerpen: LSSP, Verbeter project, verbeteren, SOP

SIPOC | Lean Six Sigma Partners

Door Anne de Lange op 5 mrt. 2018 17:26:29

Lees verder

Onderwerpen: Lean verbeterprojecten, Verbeter project, sipoc, afbakening, verbeteren

Wat is Lean? | Lean Six Sigma Partners

Door Anne de Lange op 26 jan. 2018 14:39:20

Lean is ontwikkeld bij met name Toyota (TPS: Toyota Production System) in de tweede helft van de vorige eeuw. Toyota: al vele decennia gezien als een van de meest efficiënte en effectieve bedrijven ter wereld. Lean, als term ingevoerd door Womack & Jones (1990), richt zich op het voorkomen van verspilling in tijd en menskracht, door het zorgvuldig afstemmen van de productie op de marktvraag en verwachtingen van de klant. Die klant is niet alleen de ‘externe’ klant, maar ook intern: collega’s en andere afdelingen.

Lees verder

Onderwerpen: Lean, Introductie Lean Six Sigma, Timwoods, verspilling

Agile en Scrum | Lean Six Sigma Partners 

Door Anne de Lange op 23 jan. 2018 15:01:55

Lees verder

Onderwerpen: Continu verbeteren, Agile, LSSP, Scrum

Wie is de Beste Verbeteraar van 2017?

Door Anne de Lange op 21 dec. 2017 16:15:47

2017 is bijna voorbij en 2018 staat voor de deur. We willen bij LSSP het jaar graag met je afsluiten middels de verkiezing van de Beste Verbeteraar van 2017.

Lees verder

Onderwerpen: Lean Six SIgma, Continu verbeteren, Lean, verkiezing

Samenwerking tussen LSSP en NLR op het gebied van innovatie: Design Green Belt

Door Marcus Bergman op 20 dec. 2017 20:51:55

Met onderzoeksinstituut Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum (NLR) is LSSP een samenwerkingsverband gestart, om research en innovatie verder te professionaliseren. NLR heeft als motto: innovation in aerospace.

   

Verder vliegen dan Agile's Scrum of Kanban? Afgelopen jaren lezen/ horen we veel over innoveren, deels in te vullen vanuit ICT (Agile/Scrum of Kanban), of met veel nieuwe, opstartende bedrijven (Lean Startup). Terecht, zo vinden wij van LSSP. Sterker, wij hebben hierin de afgelopen jaren meer dan honderd startups, ondernemers, ICT'ers en research professionals geadviseerd. Maar, is dat het antwoord op alles, als het gaat om innoveren? Nou, ..., nee.

Lees verder

Onderwerpen: Lean Six SIgma, Green Belt, innovatie, design