Gastblog: Master Black Belt training, de (mijn) Missing Link

op

Chuck van Eekelen, ondernemer op het gebied van ICT & Lean, vertelt in deze gastblog over zijn ervaring tijdens zijn gevolgde LSSP trainingen, zoals zijn MBB training. 

Master Black Belt – De (Mijn) Missing Link

Al sinds mijn eerste vakantiebaantje – ik ben 57 dus dat is al een paar jaartjes geleden – kijk ik naar mijn eigen werkzaamheden en die van de mensen om mij heen met een blik op verbeteren, makkelijker doen, succesvoller doen.

Black Belt-8

Van Lean had ik nog nooit gehoord, ik riep altijd maar dat ik een lui mens was en zoveel mogelijk resultaat met zo min mogelijk inspanning wilde behalen en bovendien een broertje dood had aan dingen twee keer of opnieuw doen.

Lean reis

Toch duurde het nog vele jaren, tot 2013, voordat ik de stap heb genomen om mij de Lean Six Sigma theorie eigen te maken. De speciale combinatiecursus bij LSSP van een intensieve Green Belt in de zomer gevolgd door de Black Belt opleiding was het perfecte vehikel om mijn natuurlijke aanleg tot (proces)verbeteren een naam te geven en vooral structuur.

En zo begon in januari 2014 mijn avontuur als LSS Black Belt. In de jaren daarna heb ik de theorie aan kunnen vullen met vele praktijkopdrachten, in branches variërend van zorg tot automotive en van assurantiën tot kartonfabricage.

Al eerder opgedane ervaring in het geven van presentaties, leiden van projecten, faciliteren van workshops en brainstormsessies vormden samen met de nieuwe kennis van Lean een mooi platform om organisaties te helpen continu verbeterende organisaties te worden.

Toch had ik het gevoel dat er nog wat aan mijn tool box ontbrak. Hoe krijg je de bovenste echelons van een organisatie op een goede manier mee in de Lean flow? Wat is een gestructureerde manier om een heel Lean programma voor een organisatie op te tuigen? Welke middelen kun je inzetten om behoefte en noodzaak duidelijker voor het voetlicht te brengen. En welke gereedschappen zijn er om daar zelf effectiever in te worden?

Voorbeeld Kata coaching workshopLSSP-leren-door-te-doen-workshop-coaching-kata

Master Black Belt opleiding

Een jaartje eerder dan gepland heb mezelf in september 2017 ingeschreven voor de Master Black Belt opleiding, natuurlijk weer bij LSSP waar het elke keer weer een beetje thuiskomen is bij een opleiding die een open, participerende houding stimuleert.

Goede opleidingen trekken goede mensen aan en ook al is de MBB spoeling wat dunner dan bij Green en zelfs Black Belt trainingen, het gebrek aan grote aantallen deelnemers wordt meer dan gecompenseerd door de “kwaliteit”. Wat een berg Lean ervaring bij elkaar, wat een algemene werkervaring. En wat een bereidheid om daarvan te delen, om elkaar te helpen.

Black Belt-8

Gekoppeld aan de inspirerende, interactieve wijze van trainen van LSSP, paste de MBB opleiding als de spreekwoordelijke handschoen. De mist die ik nog ervoer verdween, een aantal tools zoals de Hoshin Kanri (X-Matrix)* en OGSM* waren als strategiemiddelen direct inzetbaar. Vooral het gevoel (nog) beter beslagen ten ijs te kunnen komen bij elke laag van een organisatie is bijzonder waardevol.

Een volledige module is gewijd aan een bedrijfsbezoek. Hiervoor is gekozen voor het bedrijf van een van de deelnemers. In ons geval hebben we twee dagen doorgebracht in een bakkerij. Super leerzaam, mooi om te zien wat voor werk er al gedaan was en hoe de organisatie bezig was zich de Lean filosofie echt eigen te maken. En natuurlijk de handen stevig uit de mouwen om een vooraf bepaalde klus (helpen) uitvoeren op het niveau van de training.

Missing Link

Voor mij is de Master Black Belt de missing link tussen mijn opgedane algemene kennis en ervaring op basis waarvan ik al vaker op strategisch niveau opereerde en 5 jaar ervaring als Lean Six Sigma Black Belt. Ik voel me nog meer allround en hoop nog vele organisaties “in zijn geheel” op het pad naar continu verbeteren te kunnen begeleiden. En dan niet als “trucje”, maar intrinsiek als onderdeel van hun DNA, met Lean Six Sigma volledig geïntegreerd in de visie en strategie.

Er wordt, tenslotte, veel gesproken over “commitment” of “buy-in” van de leiding van een organisatie. Wat de opleiding Master Black Belt bij LSSP mij heeft doen realiseren, is dat alleen commitment niet voldoende is. Er is meer nodig dan alleen zeggen dat je Lean ontwikkeling in je organisatie ondersteunt. Water stroomt naar beneden en medewerkers kijken omhoog voor (bege)leiding.

Daden spreken luider dan woorden.

Naar mijn bescheiden mening staat of valt een succesvolle transformatie naar een Lean organisatie dan ook met het creëren van Committed Involvement, actieve betrokkenheid van de leiders. En de MBB training is een uitstekende manier om jezelf te wapenen om die uitdaging aan te gaan.

 Met een vriendelijke Lean groet,

Chuck van Eekelen

Meer weten over de Master Black Belt training? Klik hier

* Noot LSSP: dit wordt ook in de LSSP Black Belt behandeld, maar bij de MBB opleiding vanuit High Performing wetenschap (bedrijfskundiger) en uitgebreider (nadruk op kunde i.p.v. kennis).

Meer lezen over de volgende onderwerpen:

, ,

Spreek met een expert

LSSP_Marcus-zw

Marcus Bergman

Master Black Belt

Over LSSP:
Meer dan 50 jaar ervaring in het trainen, coachen en adviseren in lean en Six Sigma.

LSSP_Marcus-zw

Marcus Bergman

Master Black Belt

Trainer/Adviseur

"Waarom Lean Six Sigma? Vanwege het unieke karakter van de aanpak ontstaat er een echte win-win voor klanten en organisatie."

Onze Lean Six Sigma Trainingen

Benieuwd naar wat wij doen?
 
In onze brochure vind je ons volledige trainings- en consultancyaanbod.
Download de brochure