Skip to content

Veelgestelde vragen

Antwoorden op veelgestelde vragen over LSSP, Lean, Six Sigma en onze diensten

In het kort: ja.

Het is én-én

Onze aanpak is dat we verbeteren of innoveren vóórdoen en samen doen, zodat je het uiteindelijk zelf kan doen. Met andere woorden, we ‘leren’ mensen vissen, in plaats van dat we vóór ze vissen.

"Al jaren doet LSSP grofweg 50% consultancy en 50% training"

Bijna altijd is er enigszins sprake van kennis & kunde overdracht in ons werk. Derhalve levert iedereen bij ons niet alleen maar advies of interim werk of anderzijds, maar traint of coacht een LSSP’er ook parttime. Het kan zijn dat klanten van ons, ons met name kennen als trainers. Maar ook andersom: dat men ons enkel kent als adviseurs, facilitators of coach.

"Als een klant iets van ons leert en er aantoonbaar wat verbetert, doen wij iets goed" 

Onze belangrijkste kernwaarde is 'samenzinnig'. Dat is echt wat anders dan 'Living Together Apart' of 'eigenzinnig' zijn. 
 
Onderscheid maken is bij ons eerlijk gezegd een 'mix' die tesamen een 'unieke blend' vormen. Niet alleen dat de ene klant wat anders opvalt dan de ander, maar er is ook eerlijk gezegd verschil tussen onze mensen zelf. Dat gezegd hebbendes, de kenmerkende mix staat hieronder.  
 
Voor diverse testimonials over onze diensten, verwijzen wij naar onze recencies (http://www.leansixsigmapartners-nl/recensies).
 
"Als je wil dat je het echt mét je mensen doet, kies dan voor LSSP", aldus een Operations Directeur (oud KPMG'er) in 2018, die ons aanbeveelde bij een beroemde teler in tomaten. 
 
Wat wij terugkrijgen van Consultancy klanten is:
  • Praktisch: geen dikke rapporten maar met de mensen samen aan het werk (eerder workshops faciliteren, dan adviesrapportages opstellen)
  • Resultaat: Een ROI van 10 is bij ons 'gewoon'
  • Flexibel: het 'op maat maken' of 'flexibel op onze wensen' ingaan, krijgen we geregeld terug
  • Change Management: dat mensen zélf meer gaan nadenken over bijvoorbeeld het verminderen van verspilling, krijgen wij terug van klanten 
  • Een integrale aanpak: zoek de verbinding tussen bijvoorbeeld de soms tientallen 'losstaande' initiatieven, zoals 'Lean invoeren', een 'los' HR programma etc.
 
Wat opvalt bij klanten die trainingen van LSSP afnemen: 
  • Ervaring: meer dan 10.000 deelnemers gingen u voor
  • Kwaliteit: meer dan 99% beveelt ons aan 
  • Interactief: trainingen bestaan uit 50% doen
  • Compleet: meer dan 150 training-modules
  • Resultaat: ROI factor 10
  • Flexibel: switchen van opleiding en/ of locatie zonder extra kosten. Geen 'verborgen' kosten

"Lean en Six Sigma waren in de 20e eeuw twee gescheiden werelden, maar zijn uiteraard ‘samenzinnig’ inzetbaar ".

In onze visie is een zekere combinatie van Lean en Six Sigma regelmatig nuttig om blijvende resultaten te realiseren.

De belangrijkste overeenkomst? Beide aanpakken staan in dienst van de klant. Anders gezegd, zowel Lean als Six Sigma hebben de klant als vertrekpunt voor verbetering.

Lean Trainingen LSSP

Lean richt zich daarnaast op het verminderen van verspillingen en helpt om de klant, medewerker en leverancier effectief samen te werken. Lean is zelfs een filosofische benadering, een manier van werken die vanuit de werkvloer leidt tot dagelijkse, kleine verbeteringen. 

"Wij hebben onze Lean trainingen bij LSSP ondergebracht, juist omdat we mensen wilden opleiden die meer kunnen dan standaard Lean oplossingen invoeren, of enkel ‘taakjes’ doen." – Black Belt Isabelle Rozema-Zilvold – FMCG

Voor gedragsverandering kan ‘Lean werken’ derhalve ook heel effectief zijn. In al onze Lean trainingen komen zowel de Lean principes en werkvormen, als de Six Sigma DMAIC-projectaanpak (als A3-methode) en de Belt-structuur terug (t.b.v. herkenbaarheid).

Lean Six Sigma Trainingen

Six Sigma voegt hier projectmanagement, grondige data-analyses en -visualisaties aan toe. Six Sigma adviseren wij om afdeling overstijgende (variatie)problemen op te lossen. Het is, kortom, meer projectmatig en analytischer werken.

Onze 'Lean Six Sigma' trainingen voegen hier verdere Six Sigma kennis aan toe.

Welke training hangt ook van uw werk en behoefte af

Welke training het beste bij u past, hangt af van de organisatie waar u voor werkt en wat uw uitdaging is.

Waar, waarmee en waarin ben ik veelal actief? Iedere situatie is uniek en we helpen u graag bij de keuze. Vaak geldt onderstaande indeling.

Naast de organisatie en het type uitdagingen / problemen, bepaald ook uw rol binnen het verandertraject welke opleiding het beste past.

Afhankelijk of u als sponsor, programma manager, projectleider of deelnemer optreedt, kiest u één van onderstaande niveaus.

"Succes wordt bepaald door die aanpak te kiezen die bij de specifieke organisatie en probleem past."

  schemaLSSP

Bij de Green Belt, (Master) Black Belt en Red Belt is er standaard een examen beschikbaar / af te nemen. Na het behalen hiervan volgt het theoriecertificaat.

Daarnaast is het mogelijk praktijk-gecertificeerd te worden op basis van succesvol afgeronde verbetertrajecten. Voor de Lean Six Sigma opleidingen voldoen wij aan de internationale standaard van de American Quality Society (ASQ).

Vraag:

Ik zie allerlei trainingen op jullie website, die jullie aanbieden. Mooi.

Maarrehh … is er een vooropleiding nodig?  

In het kort: nee (maar is soms wel erg handig)   

Of je nu praktisch of theoretisch bent opgeleid … in principe heb je bij de meeste trainingen geen specifieke vooropleiding nodig. Wij geloven oprecht dat, soms met veel / hard werken, je heel veel kunt bereiken. Ongeacht je achtergrond. Vele onderzoeken  bewijzen dat. Je kunt het ook onze ‘growth mindset’ noemen.

Maarrehh ... Bij de Master Black Belt is er wél praktijkervaring als Black Belt nodig

Klopt.

Voordat je een Master Black Belt training met certificering volgt, heb je eerst wat gedaan :).

de Black Belt training heb je eerst succesvol afgerond, en (!) wat 'kilometers aan praktijk' erop zitten. Deze training heeft niet zoveel zin, als je de 'Black Belt basis' van verbeteren en leiden niet kent en (redelijk) beheerst.

Bij de ASQ bijvoorbeeld, dien je zelfs 5 jaar lang een praktijkervaren Black Belt te zijn, voordat je je praktijkgecertificeerd Master Black Belt mag noemen. 

Bij de Green Belt of Black Belt zijn er echter wel adviezen

Vele opleidingsinstituten praten over verschillende ‘denkniveaus’ als instap. Bij de Green Belt praat je dan over MBO+ denkniveau. Bij de Lean Six Sigma Black Belt training adviseren velen (en wij ook) HBO(+) niveau en (idealiter) projectmanagement werkervaring.

Waarom deze adviezen?

Eerlijk is eerlijk. Afhankelijk van je achtergrond, maakt het wel uit of je iets snel oppakt of niet.

Als je bijvoorbeeld nooit atletiek hebt genoten, zul je de eerste lessen wat meer moeite hebben met de lessen (in relatie tot zij die er al meer ervaring in hebben). 

Onze ervaring leert dat iemand met MBO denkniveau en geen ervaring in statistiek heeft, de Lean Six Sigma Black Belt training conceptueel erg pittig en snel gebracht vindt. Dat betekent veel meer zelf studeren, en dan in één keer voor het examen slagen is dan echt knap (los van dat dit sowieso knap is, maar dat terzijde).

Andere redenen?

Tsjah.

Als je bijvoorbeeld een vorm van faalangst hebt op het gebied van examinering, is een multiple choice examen over het algemeen erg stressvol.

En zeker als het gaat over onderwerpen (zoals statistiek) waar je misschien niet altijd prettige ervaringen mee hebt. Wij hebben bijvoorbeeld meegemaakt dat iemand in de praktijk haar strepen als Lean Black Belt echt wel verdient had (jaren praktijkervaring), maar toch drie keer over haar theorie examen deed. Mede vanwege haar faalangst.

Geen ramp, maar het komt héél af en toe voor. 

Zij heeft het uiteindelijk wel gehaald. Ze ging er ook echt voor. 

Ook kan een taalbarière een uitdaging zijn.

Bel ons gerust op, om te kijken of het wel/ niet past.

0346 - 215 025

Het LSSP team