Innovatie | Blog Lean Six Sigma Partners

op

Vrijdag 30 september was ik voor het eerst bij een associate bijeenkomst van Lean Six Sigma Partners (LSSP) te Soesterberg. Een sfeervolle, goed georganiseerde meeting met gelijkgestemden met veel passie voor verbeteren. Carlo Lurasco (associate) faciliteerde de workshop 'Canvas Business Modelling' voor de firma 'You', waarvoor dank. Een goede uitleg en fijne werkwijze om nog eens goed met jezelf te overleggen hoe je jezelf wilt positioneren in de markt van verbeteren. Zo heb ik opnieuw uitgesproken naar mezelf dat ik graag 'toekomstgericht en betekenisvol’ wil ondernemen. Een combinatie van verbeteren en innoveren. Maar, Lean en Innovatie gaat dat samen? Ja dat gaat! 
Lean en innovatie.png

 Verschillen tussen Lean en Innovatie

Lean is een filosofie, een methode om organisaties efficiënter te laten werken.  Verspillingen in processen te elimineren en zo de klantwaarde te verhogen. Het op deze manier verbeteren van processen levert vaak enorme kostenbesparingen op en tegelijkertijd een hogere klant- en medewerker tevredenheid. Lean maakt dat wat er is (nog) beter. Ik zou zeggen: doen!

 Innovatie kent vele vormen en definities. Zo is er sociale innovatie, technische innovatie, productinnovatie, IoT, etc. Wat een innovatie precies is, hoe die wordt gedefinieerd, hangt af van degene die het interpreteert. Een definitie die innovatie heel helder beschrijft en toepasbaar is op alle vormen is: ‘Een uitvinding, wanneer toegepast voor de eerste keer, is een innovatie. Of nog concreter: ‘Iets nieuws succesvol vermarkten.’

 Helder. Maar zijn wij (wereld)verbeteraars wellicht onbewust bekwaam en innoveren we al?

 Overeenkomsten tussen Lean en Innovatie

  • Innovatie heeft altijd met verandering te maken. Doelbewuste gerichte veranderingen, een sprongsgewijze verandering van het ‘oude’ naar het ‘nieuwe’. Lean verbeteringen brengen vaak ditzelfde effect teweeg. Denk aan de introductie van een nieuw IT systeem om proceshandelingen te automatiseren
  • Innovatie is altijd een vernieuwing van ‘iets concreets’, van bijvoorbeeld een productieproces. Het Leanen van een productieproces is daarom ook een procesinnovatie

 Oké, dus we doen het al! Maar wat is er nog meer? Nou, verschillende aanpakken zoals: Scrum (Agile), Lean Start up en DMADV. Alle drie manieren om nieuwe producten, diensten en processen te maken. Het boek ‘Samenzinnig verbeteren’ van LSSP gaat ook in op deze manieren van innoveren. (https://www.managementboek.nl/boek/9789462470545/lean-six-sigma-samenzinnig-verbeteren-marcus-bergman)

 Internet of Things en Leanovatie®

Innovatie is ook durven dromen, denken en doen. Iets ongrijpbaars grijpbaar maken. Internet of Things. Frank Ottink (partner LSSP) vertelde tijdens de workshop anekdotisch over een Lean traject bij een woningbouwvereniging. De afdeling inkoop had besloten tot het tactisch inkopen van een bepaald type batterij voor de brandmelders in de verzorgingstehuizen. Dit type batterij was veel goedkoper dan het type ‘roze konijn’ en een grote kostenbesparing kon worden gerealiseerd. Een mooie quick win. Maar, vertelde Frank, men kwam tot de ontdekking dat de goedkopere batterij een veel kortere levensduur had met als gevolg dat monteurs op pad moesten worden gestuurd om de batterij te vervangen zodat de brandmelder weer zou functioneren. Dit bracht veel extra kosten met zich mee en uitstoot van CO2. De afdeling inkoop had logischerwijs snel besloten tot het opnieuw inkopen van de duurdere batterij met een veel langere levensduur.

 Frank nam ons mee in de ambitie van LSSP om met Leanovatie® innovatief te gaan verbeteren. Want waarom zou je batterijen blijven inkopen en monteurs laten voorrijden als je ook een IoT oplossing kunt bedenken en implementeren? Zoals een slimme brandmelder die via internet doorgeeft aan het systeem van de alarmcentrale dat er brand is, waarbij de locatie van de brandmelder en het aantal brandmelders dat afgaat direct bepaalt met welk materieel de brandweer uitrukt.

 Innoveer je mee?

LSSP wil verder met het ontwikkelen van Leanovatie® en organiseert daarom in het eerste kwartaal van 2017 een Leanovatie sessie voor ondernemende innovatievelingen. Doel van de sessie is het samen ontwikkelen van een eerste Leanovatie® concept of product. 

Reageer hieronder als je meer wil weten over leanoveren!

 Via http://www.nrc.nl/advertentie/xs4all/bouw-je-eigen-internet-der-dingen inspiratie voor hoe je zelf je eigen internet der dingen kunt bouwen.

Meer lezen over de volgende onderwerpen:

Spreek met een expert

LSSP_Marcus-zw

Marcus Bergman

Master Black Belt

Over LSSP:
Meer dan 50 jaar ervaring in het trainen, coachen en adviseren in lean en Six Sigma.

LSSP_Marcus-zw

Marcus Bergman

Master Black Belt

Trainer/Adviseur

"Waarom Lean Six Sigma? Vanwege het unieke karakter van de aanpak ontstaat er een echte win-win voor klanten en organisatie."

Onze Lean Six Sigma Trainingen

Benieuwd naar wat wij doen?
 
In onze brochure vind je ons volledige trainings- en consultancyaanbod.
Download de brochure