Welke Lean Six Sigma opleiding past het beste bij jou?

op

Iedereen die ooit een Lean training of Lean Six Sigma opleiding heeft gevolgd, heeft zich afgevraagd: welke training past het beste bij mij? Er zijn zoveel verschillende trainingen/belts: Yellow Belt, Orange Belt, Green Belt, Black Belt, Master Black Belt en zelfs een Red Belt. Door alle kleuren Belts zie je gewoon het bos niet meer! Daarom hieronder in het kort een uitleg bij elke belt training om je keuze te vergemakkelijken.

Yellow Belt

Dit de eerste belt die je kan halen en die relatief de minste tijd in beslag neemt. Een Yellow Belt duurt normaliter één tot twee dagen, en soms zelf maar een halve dag. Een tweedaagse Yellow Belt wordt ook wel Orange Belt genoemd. Deze training of opleiding is bedoeld als eerste kennismaking met Lean Six Sigma.  Het is een awareness training waarbij je kan proeven aan verschillende Lean Six Sigma principes en tools die gebruikt worden. Ideaal dus als je eerst nog wil bepalen of Lean Six Sigma iets voor jou of je organisatie is. Er wordt bij deze training geen examen afgenomen.

Nieuwe call-to-action

Orange Belt

Deze Lean (Six Sigma) training of heeft een duur van twee tot maximaal 5 dagen en kan je volgen zonder eerst een Yellow Belt te hebben gedaan. Het grootste verschil met de Yellow Belt is dat de Orange Belt minimaal twee dagen in beslag neemt waardoor je wat dieper en meer uitgebreid op de verschillende principes en tools ingaat. De Orange Belt is een introductie/awareness training maar dan met meer verdieping en oefening dan de Yellow Belt. Na deze training weet je wat Lean of Lean Six Sigma is en of het iets voor jou is. Ook kan je hierna direct zelf aan de slag met basisgereedschap (Bijvoorbeeld: het maken van een visgraat in een workshop). Verder is de Orange Belt training ideaal als er in jouw organisatie veel Belts (Green of Black Belts) rondlopen waar je mee samenwerkt en je graag hun taal wilt leren spreken. Er wordt bij deze soms een examen afgenomen.

Nieuwe call-to-action

Green Belt

De Green Belt is voor de serieuze parttime verbeteraar die met verbetertrajecten aan de slag wil binnen zijn/haar organisatie. Deze training kan je starten zonder Yellow Belt of Orange Belt training te hebben gevolgd. Van de Green Belt training kan je twee varianten kiezen: de Lean of de Lean Six Sigma Green Belt. De Lean Green Belt duurt meestal 6 dagen en de Lean Six Sigma Green Belt duurt 8 - 10 dagen. Het grote verschil is dat er bij de Lean Six Sigma variant het meer over meten en statische analyses gaat. Wat misschien lastiger is maar wat ook meer inzicht oplevert in feiten en oorzaken tijdens je project. Verder wordt er veel tijd gestoken in het behandelen van (eigen) praktijkvoorbeelden, simulaties en oefeningen. Het zelf gaan doen van een verbetertraject is het uitgangspunt van deze opleiding. Aan het einde is er een examen dat wordt afgenomen. Hierna ga je idealiter ook voor praktijkcertificering. Meestal wordt dit verplicht gesteld. 

Nieuwe call-to-action

Green Belt - Lean & Green

Deze training is een speciale versie van de Lean Green Belt training met een sterke focus op duurzaamheid. Mocht je in je organisatie verbeteringen willen invoeren op het gebied van duurzaamheid dan is deze Lean opleiding perfect. Voor deze Lean training gelden dezelfde voorwaarden als die voor de Green Belt alleen is er nog geen keuze tussen Lean en Six Sigma. 

Lean and Green

Black Belt

De Black Belt is voor de verbeteraar (meestal fulltime) die klaar is voor de volgende stap en een groot project of meerdere projecten wil oppakken. Faciliteren, coachen en change management maken onderdeel uit van deze opleiding. Verder wordt er dieper op verschillende tools ingegaan en kom je nieuwe methodes tegen. De duur van de Black Belt is klassiek 18 tot 20 dagen. 

Black Belt training

Green to Black Belt

Als je al een Green Belt hebt kun je ook de upgrade Green to Black Belt kiezen. Ook bij de Green to Black Belt kan je kiezen tussen de Lean training (7 dagen) of de Lean Six Sigma (10 dagen) variant. Het verschil is net als bij de Green Belt de ‘zwaardere’ statistiek. Aan het einde van deze training is er altijd een examen dat wordt afgenomen.

Green to Black Belt

Master Black Belt

Deze training is voor gevorderde Black Belts die naast inhoudelijke expertiese ook te maken hebben met programmamanagement. Deze training kan je alleen volgen als je de Black Belt training succesvol hebt afgerond en meerdere verbetertrajecten hebt uitgevoerd. Master Black Belts geven advies, begeleiding, training en coaching aan alle lagen van de organisatie. Ze zijn de trusted advisors zeker op het gebied van lean (Six Sigma). Ook hier kan de keuze gemaakt worden tussen de Lean (8 dagen) of Lean Six Sigma (10 dagen). Ook hier kun je een theorie examen en praktijkcertificering afnemen. 

Master Black Belt 

Red Belt / Lean Change

De Red Belt of ook wel de Lean Change training is ontwikkelt door Lean Six Sigma Partners omdat er veel vraag was/is vanuit klanten over hoe precies om te gaan met weerstand tijdens je verbetertraject. Dit is ook wel te scharen onder houding en gedrag. Speciaal hiervoor hebben we de Red Belt of Lean Change ontwikkelt. Deze training bestaat uit vier modules

1. Lean Leiderschap & Visie “Welke richting gaan we op en hoe creëer je urgentie?”

2. Lean Mobiliseren & Commitment “Hoe krijg je de medewerkers succesvol in beweging?”

3. Lean Coaching “Hoe kun je een manager of teamleider succesvol coachen?”

4. Lean Operationeel Management “Hoe implementeer je de juiste KPI’s en monitor je met zijn allen effectief de resultaten?”

Al deze modules zijn los te volgen en duren twee dagen. Als je alle vier de modules volgt en je haalt het examen heb je de Red Belt titel behaald. Volg je twee modules en haal je het examen dan ben je Lean Change Agent. Deze training is te volgen zonder het behalen van andere Lean Six Sigma trainingen.

Red Belt - Change Management

Meer lezen over de volgende onderwerpen:

, , , ,

Spreek met een expert

LSSP_Marcus-zw

Marcus Bergman

Master Black Belt

Over LSSP:
Meer dan 50 jaar ervaring in het trainen, coachen en adviseren in lean en Six Sigma.

LSSP_Marcus-zw

Marcus Bergman

Master Black Belt

Trainer/Adviseur

"Waarom Lean Six Sigma? Vanwege het unieke karakter van de aanpak ontstaat er een echte win-win voor klanten en organisatie."

Onze Lean Six Sigma Trainingen

Benieuwd naar wat wij doen?
 
In onze brochure vind je ons volledige trainings- en consultancyaanbod.
Download de brochure