• Jörgen Putman
  "Kwartjes bij mensen laten vallen en op basis daarvan samen blijvende resultaten neerzetten"

  Jörgen Putman

 • Marcus Bergman
  "Samen aantoonbare doorbraken realiseren inspireert en smaakt naar meer"

  Marcus Bergman

 • Frank Ottink
  "Echte resultaten kun je alleen vasthouden als je het echt samen met je mensen en je management doet"

  Frank Ottink

 • Klaas Jan Oldenburger
  "Vanuit ieders eigen kracht samen écht verbeteren inspireert en geeft energie”

  Klaas Jan Oldenburger

 • willem-banner-1.png
  "Lean Six Sigma is enorm krachtig in de zoektocht naar structurele verbeteringen”

  Willem Heijboer

 • sergio-banner
  "Met Lean Six Sigma is het verbeterpotentieel van organisaties oneindig"

  Sergio Fernandez

 • 1. Banner Jeffrey Brinkma
  “Zowel het potentiële resultaat als de reis er naartoe maakt Lean Six Sigma krachtig én inspirerend”

  Jeffrey Brinkman

Met onderzoeksinstituut Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum (NLR) is LSSP een samenwerkingsverband gestart, om research en innovatie verder te professionaliseren. NLR heeft als motto: innovation in aerospace.

NLR logo.png   

Verder vliegen dan Agile's Scrum of Kanban? Afgelopen jaren lezen/ horen we veel over innoveren, deels in te vullen vanuit ICT (Agile/Scrum of Kanban), of met veel nieuwe, opstartende bedrijven (Lean Startup). Terecht, zo vinden wij van LSSP. Sterker, wij hebben hierin de afgelopen jaren meer dan honderd startups, ondernemers, ICT'ers en research professionals geadviseerd. Maar, is dat het antwoord op alles, als het gaat om innoveren? Nou, ..., nee.

Altijd Agile? ...

Bent u werkzaam als R&D professional, procestechnoloog en -ontwerper, onderzoeker of technisch innovator? Dan is Agile werken om te innoveren vaak geen vanzelfsprekendheid. Meer dat u gewend bent om in 'just-do-its' of in projecten te werken. 

Wanneer projectmanagement in plaats van een Agile aanpak? 

Projectmanagement wordt vaak bij grote, gecompliceerde 'innovatieve klussen' ingezet. Een binnen Lean Six Sigma gangbare projectmanagement aanpak om te innoveren / ontwerpen, heet DMADV (Define, Measure, Analyse, Develop en Verify). 

Als je bijvoorbeeld multinationaal wilt samenwerken, en te maken hebt met complexe multinationale wetgeving en/ of langdrige goedkeuring-processen (lees: requirements opstellen is een traject op zich), kan de projectmatige aanpak (DMADV) uitkomst bieden. Zie bovenaan afbeelding 1. Een voorbeeld is het bouwen van een nieuw soort drone, speciaal om medicijnen in de moessontijd / tropen op grote afstand te transporteren (NLR). Dit is zeker complex te noemen. Mogelijk zelfs "chaotisch", inden je compleet nieuwe technologie ontwikkelt in vele jaren. 

Soms is het, als professional, beperkt nodig om cross-functioneel te werken. Bijvoorbeeld werken in een R&D lab binnen productie, waarin je vele complexe testen relatief zelfstandig uitvoert. Dan kun je jezelf midden onderin afbeelding 1 plaatsen. Anders gezegd: wel gecompliceerd/ uitdagend, maar niet zo cross-functioneel. DMADV wordt bijvoorbeeld succesvol ingezet bij het ontwikkelen van een nieuw soort receptuur in de chemie, met o.a. vele laboratoriumtesten. Hier gaat het, nogmaals, om minder cross-functioneel werken, zoals je bij Agile trajecten wel standaard doet. 

Agile werken zou bij bovenstaande voorbeelden natuurlijk zeker (deels) kunnen. Of bijvoorbeeld in een 'hybride' vorm (een soort Scrumsprint binnen een fase van DMADV). Bedenk: de 'buitenwereld' (in je keten of multinationaal) is nog niet altijd Agile ingericht. Denk aan het samenwerken met traditionele, meer bureaucratische organisaties. Een 'hybride' aanpak of zelfs DMADV aanpak kan dan veel minder 'frustraties' opleveren voor de verse Agile coach bijvoorbeeld. 

 

Afbeelding 1. Wanneer projectmanagement (DMADV) inzetbaar? 

 

Overview wanneer Kanban Scrumsprint Lean-Startup DMADV.jpg

 

Met onderzoeksinstituut NLR zijn wij een samenwerkingsverband gestart om research verder te professionaliseren. Concrete stap? Wij gaan nu samen een internationaal erkende Design for Lean Six Sigma opleiding verzorgen: de Design Green Belt.  

Voor wie en wat krijg je?

Werkzaam als R&D professional, procestechnoloog en -ontwerper, onderzoeker en technisch innovator? Op 18 juni 2018 start er een interactieve Design training voor jou. In deze 6-daagse training leer je nieuwe processen en/of producten ontwerpen op basis van de aanpak genaamd DMADV. Deze opleiding zit vol met het inventariseren van klantbehoeften, proces- en lean werkvormen, brainstormen en zeker ook statistisch denken omzetten in goede proefopzetten en analyses. Meer informatie volgt begin 2018. 

Meer weten?

Interesse? Laat het ons weten via algemeen@leansixsigmapartners.nl

Marcus Bergman
Door Marcus Bergman

Aan het einde van de vorige eeuw werd ik gegrepen door procesverbetering, dat me sinds die tijd niet meer heeft losgelaten. Mijn motivatie is om mensen en organisaties helpen nog effectiever te worden.