• Jörgen Putman
  "Kwartjes bij mensen laten vallen en op basis daarvan samen blijvende resultaten neerzetten"

  Jörgen Putman

 • Marcus Bergman
  "Samen aantoonbare doorbraken realiseren inspireert en smaakt naar meer"

  Marcus Bergman

 • Frank Ottink
  "Echte resultaten kun je alleen vasthouden als je het echt samen met je mensen en je management doet"

  Frank Ottink

 • Klaas Jan Oldenburger
  "Vanuit ieders eigen kracht samen écht verbeteren inspireert en geeft energie”

  Klaas Jan Oldenburger

 • willem-banner-1.png
  "Lean Six Sigma is enorm krachtig in de zoektocht naar structurele verbeteringen”

  Willem Heijboer

 • sergio-banner
  "Met Lean Six Sigma is het verbeterpotentieel van organisaties oneindig"

  Sergio Fernandez

 • 1. Banner Jeffrey Brinkma
  “Zowel het potentiële resultaat als de reis er naartoe maakt Lean Six Sigma krachtig én inspirerend”

  Jeffrey Brinkman

                                                                 scania.jpg

Bedijfsbezoeken aan succesvolle Lean bedrijven zijn zeer waardevol wanneer het zowel het opdoen als het delen van kennis en kunde betreft.

Dáárom heeft Lean Six Sigma Partners vrijdag 13 november 2015 met 42 mannen en vrouwen een bezoek gebracht aan Scania te Zwolle en het was wederom indrukwekkend. Meer weten? Lees hier verder..!


Met eigen ogen zíen en ervaren

Met een warme kop koffie in de welkomsthal van Scania, staand voor een hele grote truck, zien we iedereen binnen komen druppelen. Allemaal Lean geïnteresseerden uit het hele land. Verschillende klanten uit verschillende branches, onder andere: ABN Amro Bank, Vesting Finance, Tennet, Den Braven en Flora Media. Een mooie mix van mensen die willen horen én zien hoe Lean succesvol is doorgevoerd binnen een productieomgeving.

Na de kop koffie volgt een enthousiaste introductie van Dick Gijzen die ons mee neemt in de geschiedenis en de achtergrond van Scania en hoe Scania zich de afgelopen jaren ontwikkeld heeft tot marktleider van zware trucks. Een Lean bedrijf wordt je niet in één keer, Scania heeft daar decennia lang hard voor gewerkt. ‘Stapje voor stapje’ hebben zij verbeterd en zijn nu een aantoonbaar succesvol Lean bedrijf. Dat willen we zien!

Met een trein zijn we door de fabriek gereden en hebben we alle 'ins and outs' van de grote assemblage fabriek gezien. Variërend van gele koorden, takttijden, strak ingerichte werkstations, dagstartborden, verbeterborden tot en met goede voorbeelden van visual management. Heel waardevol voor iedereen om met eigen ogen te zien hoe Scania Lean succesvol heeft toegepast!

“Span of support in plaats van span of control”

Bij Scania spreekt men over ‘Span of Support’ in plaats van ‘Span of Control’, hun medewerkers staan centraal en het management is ondersteunend richting haar medewerkers. De klassieke piramide, van management aan de top, staat bij hen juist andersom. Dit vraagt om een andere manier van denken en draagt enorm bij aan de continu-verbetercultuur; echt samen verbeteren door het tonen van dienend (Lean) leiderschap.

Na afloop werden er vele verdiepende vragen gesteld door de enthousiaste aanwezigen. Men wilde met name vooral meer weten over de vormen van weerstand waar Scania door de jaren heen op de werkvloer tegenaan is gelopen. Voor Lean Six Sigma Partners is dit uiteraard weer eens een trigger om hier op een van de volgende events weer wat dieper op in te gaan.


Quote deelnemer: "M'n hoofd zit na deze ochtend vol goede ideeën en inspiratie"

Wij vonden het een succes dat iedereen heeft genoten van de rondleiding door de fabriek en dat we dit hier samen hebben mogen leren en ervaren. Op naar ons volgende LSSP-event!

Ook geïnteresseerd in een bedrijfsbezoek bij een Lean bedrijf? Neem dan contact op met Sanne Nieuwenhuijse.


Mail naar Sanne.Nieuwenhuijse@leansixsigmapartners.nl of bel 06-12638355 

Sanne Nieuwenhuijse
Door Sanne Nieuwenhuijse

“Door medewerkers zelf te leren continu verbeteren, kun je een team zien opbloeien en pas écht impact hebben”