CAP-model: Changing systems and structures

op

Ook de infrastructuur van de organisatie mag worden aangepast aan de nieuwe situatie. Je dient, kortom, aandacht hebben voor de totale wijze waarop de organisatie is georganiseerd.

Onder infrastructuur verstaan we hier de technische systemen (IT) en structuren van de organisatie: communicatielijnen, IT-systemen, KPI’s, kernwaarden, organogram (functies en indeling van afdelingen), financiële model en beloningsstructuren. Pas die, indien nodig, allemaal aan om de verandering te laten beklijven en proactief in control te blijven.

Hoe verander je de systemen en structuren?

  • Identificeer de relevante systemen en structuren van de organisatie aan de hand van 8 factors to consider, namelijk (1) plaatsing van personeel, (2) organisatieontwikkeling, (3) prestatie management, (4) beloningsstructuur, (5) communicatie, (6) design van de organisatie, (7) IT-systemen en (8) brontoewijzing

  • Bepaal de huidige status van deze systemen en structuren: welke bevorderen of verstoren de nieuwe gewenste situatie en bijbehorend gedrag? Maak een actieplan

  • Bouw en creëer nieuwe of verbeterde systemen en structuren aan de hand van wat mist. Bedenk goed wie je hierbij wilt of moet betrekken.

Synoniem en/ of alternatief

Communication Planning Matrix. Inzake beloningen is het, juist ook vanuit de klant, relevant om bijvoorbeeld beloningen en KPI’s te koppelen aan processen en ketens. Bij financiële zaken praten we ook over Lean Accounting (met o.a. de Box Score).

Meer lezen over de volgende onderwerpen:

Meer weten over het CAP-model?

Frank-Ottink

Frank Ottink

Trainer/adviseur

LSSP boek: Samenzinnig verbeteren
De complete toolbox om aantoonbaar te verbeteren.

Frank-Ottink

Frank Ottink

Master Black Belt

"Koppel beloningen aan KPI's."

Onze Lean Six Sigma Trainingen

Benieuwd naar wat wij doen?
 
In onze brochure vind je ons volledige trainings- en consultancyaanbod.
Download de brochure