Individual Value Plot

op

Een Individual Value Plot (IVP) is een grafiek waarmee een relatie tussen een continue variabele en discrete variabele(n) wordt weergegeven. Een IVP helpt om aannamen of hypothesen te bevestigen of bedenken. Bedenk dat je ook met diverse discrete variabelen verschil in zowel gemiddeldes als medianen kunt visualiseren. Ideaal voor als je een beperkte hoeveelheid aan metingen hebt per categorie (zeg n < 10). Meer informatie over de IVP is in de meetfase terug te vinden.

Individual value plot aanpak

Over hoe je in detail een IVP zelf kunt maken, is reeds in de meetfase (DMAIC: Measure) besproken. Hier gaan we meer in op hoe je een Y-X grafiek opstelt.  

  • Verzamel ‘gepaarde data’, dat wil zeggen dat je aan een statistische eenheid zowel een continue variabele (Y) meet, als minimaal één discrete variabele (X). Bijvoorbeeld de hoeveelheid goede output per medewerker
  • Plaats de continue variabele (Y) verticaal op de Y-as, en horizontaal op de X-as de discrete variabele (X)
  • Interpreteer de locatie en variatie per categorie in de grafiek. Lijkt er een verband?

Synoniem en alternatief van de individual value plot

Voluit: Individual Value Plot. Dit lijkt op een Dotplot, maar een Dotplot geeft enkel de ordegrootte en variatie weer van een continue Y (nulmeting). Terwijl de IVP in de Analysefase juist Y-X relaties visualiseert. Bij meerdere discrete X’en is de Multi-Vari chart mogelijk. Bij veel data is de Boxplot vaak overzichtelijker.   

Duur van de individual value plot

Een IVP maken is digitaal in seconden, handmatig in enkele minuten te maken (mits het aantal waarden beperkt is).

Individual value plot voorbeeld

Bij de allereerste competitiewedstrijd ooit, kreeg een squash-team uit Leusden (SRGL H6) een flink ‘pak slaag’ van de uiteindelijke competitiewinnaar uit Bussum (S&W Bussum H4).

Onderstaande grafiek, gemaakt door de teamcaptain, hielp om het kersverse Squash-team uit Leusden er mentaal weer wat ‘bovenop’ te krijgen. Wat bleek? Team Bussum stond van alle teams gemiddeld duidelijk het beste (lees: laagste) op de ranglijst. Deze Squash ranglijst is, net als bij amateurtennis, individueel en landelijk. Uiteindelijk werd het team een keurige middenmoter in deze competitie (conform inschatting, op basis van de initiële ranglijst).

Noot: de ranglijst van de teamgenoten uit Leusden werd bij inschrijving bepaald op basis van een eerste inschatting door ervaren clubleden (vandaar de geringe variatie bij dit team). 

 Individual value plot voorbeeld

Meer lezen over de volgende onderwerpen:

Meer weten over de IVP?

Portretfoto Tom cirkelvorm

Tom Torpstra

Trainer/adviseur

LSSP boek: Samenzinnig verbeteren
De complete toolbox om aantoonbaar te verbeteren.

Portretfoto Tom cirkelvorm

Tom Torpstra

Black Belt

"Een IVP is een simpel plaatje wat het beste tot zijn recht komt bij minder dan 30 waardes. (n<30)"

Onze Lean Six Sigma Trainingen

Benieuwd naar wat wij doen?
 
In onze brochure vind je ons volledige trainings- en consultancyaanbod.
Download de brochure