Lateraal denken

op

Lateraal denken is een term van de Britse medicus en psycholoog Edward de Bono, die hier in een groot aantal boeken verschillende technieken voor heeft beschreven. De traditionele manier om problemen op te lossen is verticaal: recht op het doel af. Bij lateraal denken kijk je van opzij naar je probleem. En dan zijn er ineens hele andere oplossingen. Een paar voorbeelden van lateraal denken vind je hieronder.

Draai het probleem om

Je kunt bijvoorbeeld het probleem omdraaien. Als je meer tijd over zou willen houden, vraag je dan af wat je zou kunnen doen om juist nóg minder tijd over te houden. Als je dat allemaal NIET zou doen, is de kans groot dat je krijgt wat je wilt: meer tijd.

Verzin een analogie

Je kunt ook een analogie verzinnen voor je probleem. Stel je eens voor dat je bedrijf een racefiets is waarmee je wedstrijden wilt winnen. Waar moet die fiets dan aan voldoen? En je training, je team, je planning van de wedstrijden? Vertaal die oplossingen dan voor je bedrijf, en je ziet wat je kunt doen om bijvoorbeeld de winstgevendheid te vergroten.

Random Word

Ook Random Word is een creatieve techniek die door De Bono is bedacht. Prik een willekeurig woord in een (woorden)boek, en geef eigenschappen van dat woord aan. Bijvoorbeeld: sneeuw. Sneeuw is wit, koud, glad, et cetera. Verbind die eigenschappen met jouw probleem. Dat levert verrassende inzichten op. Interessant voor het verzinnen van slogans bijvoorbeeld.

Synoniem van lateraal denken

Lateraal denken wordt ook wel Out of the box denken genoemd.

Meer lezen over de volgende onderwerpen:

Meer weten over lateraal denken?

Portretfoto Moniek cirkelvorm

Moniek Razenberg

Trainer/adviseur

LSSP boek: Samenzinnig verbeteren
De complete toolbox om aantoonbaar te verbeteren.

Portretfoto Moniek cirkelvorm

Moniek Razenberg

Black Belt

"Gebruik een brainstorm om creatieve oplossingen te bedenken "

Onze Lean Six Sigma Trainingen

Benieuwd naar wat wij doen?
 
In onze brochure vind je ons volledige trainings- en consultancyaanbod.
Download de brochure