Effort Benefit diagram/matrix | Lean Six Sigma Partners

Doel
• Eventuele oplossingen beoordelen via de verhouding tussen de verwachte bewerkelijkheid en het te verwachten voordeel
• De oplossingen selecteren met de gunstigste verhouding tussen die twee

In het kort
Het opstellen van een Effort/Benefit-matrix doe je samen met een groep. Samen selecteer je díe oplossingen waarvan je de hoogste opbrengst verwacht ten opzichte van de bewerkelijkheid ervan.

Toelichting
Het invoeren van een oplossing gaat niet zonder slag of stoot. Met deze methode maak je inzichtelijk welke oplossingen letterlijk de moeite waard zijn, welke te bewerkelijk en welke je nader zou moeten onderzoeken, bij voorbeeld met een kosten-batenanalyse.

Meer weten over de Effort/Benefit-matrix? Klik dan hier en schrijf je nu in voor de Green Belt training

Aanpak
• Zorg allereerst dat je samen een werkbare definitie hebt wat je onder effort en benefit verstaat. Hang die definities duidelijk zichtbaar op
• Maak een matrix met de hoogte van het voordeel op de verticale as, en de mate van bewerkelijkheid op de horizontale
• Laat de deelnemers elk alternatief beoordelen zowel op bewerkelijkheid als op de te verwachten voordelen, en geef elk alternatief zijn overeenkomstige plaats in het diagram
•Onderzoek de minst bewerkelijke alternatieven met de hoogste opbrengst als eerste

Synoniem en/of alternatief
De Effort/Benefit-diagram of -matrix staat ook wel bekend als PICK Chart (Possible, Implement, Challenge, Kill) of het Impact/Inzet diagram. Als je praat over gemak, in plaats van inzet, wordt het diagram misschien intuïtief logischer voor aanwezigen.

Duur
De duur is gauw een half uur (wel afhankelijk van het aantal oplossingen).

Geínteresseerd in het opstellen van een Effort/Benefit-matrix? Klik dan nu hier en schrijf je in voor een van onze trainingen!

Effort benefit tip1-1.pngVoorbeeld
Eventuele oplossingen beoordelen via de verhouding tussen de verwachte bewerkelijkheid (investering) en het te verwachten voordeel (impact).

Effort Benefit matrix voorbeeld 1.png

 

Ontdek onze trainingen