Staafdiagram

op

Een staafdiagram is een algemene term voor grafieken zoals een Pareto-diagram. Het is een afbeelding van discrete waarden, welke in zogenaamde staven is weergegeven. In een staafdiagram geef je visueel sommen of totalen weer. Idee is om opvallende zaken grafisch af te lezen (een grafiek zegt meer dan duizend datapunten). 

Doel van een staafdiagram

Het doel van een staafdiagram is discrete data in frequenties weergeven (ook in optellende percentages).

Staafdiagram aanpak

  • Verzamel individuele data (liefst n >100), maar gesommeerde data kan ook
  • De sommen of totalen (linker Y-as) orden je in staven van links naar rechts. Dit kan qua grootte (Pareto-diagram) maar in de tijd of per andersoortige categorie
  • Ook kun je per categorie opeenstapelingen hebben, zoals de totale omzetten per jaar per type dienst of product. Dit heet ook wel een stacked bar chart, wat anders kan zijn is dan stacked data
  • Stel de gewenste staafdiagram op, idealiter in software waar je (snel) mee kunt werken

Synoniem en alternatief van een staafdiagram

In het Engels: Bar Chart. Er zijn ongelofelijk veel alternatieven op dit gebied. Denk aan de vele opties in Excel, maar ook in vele andersoortige software, zoals Minitab of SPSS. Ook kan een taartdiagram een prima alternatief zijn. 

Duur van het maken van een staafdiagram

Met software vaak in enkele seconden tot minuten (mits enige ervaring ermee).

Voorbeeld staafdiagrammen

Hieronder zijn enkele voorbeelden van staafdiagrammen weergegeven met behulp van Minitab (in het Engels). Tevens een testvraagje erbij.

Voorbeeld van verschillende soorten staafdiagrammen

Voorbeeld Pareto-diagram

Hieronder een voorbeeld van een Pareto-diagram in een verbeterproject. Doel was om in een loods een groot aantal interne fouten te reduceren, en specifiek de zogenaamde pickfouten (fouten die ontstaan bij het ophalen van gewenste materialen uit vele stellingen). Mede naar aanleiding van een visgraat workshop, werd deze Pareto-analyse opgesteld. In deze workshop zaten enkele ‘order pickers’, die met oorzaken kwamen. Een genoemde oorzaak was dat pickfouten met name achterin de loods werden gemaakt Daar waar Ruud onder andere veel werkte. Het bleek toch wel foutgevoelig om informatie deels op een groot opgehangen scherm te plaatsen, en dit op grotere afstand goed af te lezen.

Voorbeeld pareto diagram

Meer lezen over de volgende onderwerpen:

Meer weten over een staafdiagram?

Portretfoto Tom cirkelvorm

Tom Torpstra

Trainer/adviseur

LSSP boek: Samenzinnig verbeteren
De complete toolbox om aantoonbaar te verbeteren.

Portretfoto Tom cirkelvorm

Tom Torpstra

Black Belt

"Verzamel individuele data (liefst n >100)"

Onze Lean Six Sigma Trainingen

Benieuwd naar wat wij doen?
 
In onze brochure vind je ons volledige trainings- en consultancyaanbod.
Download de brochure