"Lean en Six Sigma waren in de 20e eeuw twee gescheiden werelden, maar zijn uiteraard ‘samenzinnig’ inzetbaar ".
In onze visie is een zekere combinatie van Lean en Six Sigma regelmatig nuttig om blijvende resultaten te realiseren.
De belangrijkste overeenkomst? Beide aanpakken staan in dienst van de klant. Anders gezegd, zowel Lean als Six Sigma hebben de klant als vertrekpunt voor verbetering.
Lean Trainingen LSSP
Lean richt zich daarnaast op het verminderen van verspillingen en helpt om de klant, medewerker en leverancier effectief samen te werken. Lean is zelfs een filosofische benadering, een manier van werken die vanuit de werkvloer leidt tot dagelijkse, kleine verbeteringen.
"Wij hebben onze Lean trainingen bij LSSP ondergebracht, juist omdat we mensen wilden opleiden die meer kunnen dan standaard Lean oplossingen invoeren, of enkel ‘taakjes’ doen." – Black Belt Isabelle Rozema-Zilvold – FMCG
Voor gedragsverandering kan ‘Lean werken’ derhalve ook heel effectief zijn. In al onze Lean trainingen komen zowel de Lean principes en werkvormen, als de Six Sigma DMAIC-projectaanpak (als A3-methode) en de Belt-structuur terug (t.b.v. herkenbaarheid).
Lean Six Sigma Trainingen
Six Sigma voegt hier projectmanagement, grondige data-analyses en -visualisaties aan toe. Six Sigma adviseren wij om afdeling overstijgende (variatie)problemen op te lossen. Het is, kortom, meer projectmatig en analytischer werken.
Onze 'Lean Six Sigma' trainingen voegen hier verdere Six Sigma kennis aan toe.
Welke training hangt ook van uw werk en behoefte af
Welke training het beste bij u past, hangt af van de organisatie waar u voor werkt en wat uw uitdaging is.
Waar, waarmee en waarin ben ik veelal actief? Iedere situatie is uniek en we helpen u graag bij de keuze. Vaak geldt onderstaande indeling.
Naast de organisatie en het type uitdagingen / problemen, bepaald ook uw rol binnen het verandertraject welke opleiding het beste past.
Afhankelijk of u als sponsor, programma manager, projectleider of deelnemer optreedt, kiest u één van onderstaande niveaus.
"Succes wordt bepaald door die aanpak te kiezen die bij de specifieke organisatie en probleem past."
Bij de Green Belt, (Master) Black Belt en Red Belt is er standaard een examen beschikbaar / af te nemen. Na het behalen hiervan volgt het theoriecertificaat.
Daarnaast is het mogelijk praktijk-gecertificeerd te worden op basis van succesvol afgeronde verbetertrajecten. Voor de Lean Six Sigma opleidingen voldoen wij aan de internationale standaard van de American Quality Society (ASQ).
Wist je dat?
Als je Black Belt onderwerpen (curriculum) doorneemt op websites ... wist je dat daar de Green Belt altijd al in zit?
In 'formulevorm': Black = Green + Green-to-Black.
Controleer zelf maar. Een werkvorm als 'visgraat' (ook wel Ishikawa diagram genaamd), zit zowel in een Green Belt als Black Belt training.
In het kort: de Green-to-Black is bedoeld voor de mensen die al Green Belt getraind zijn. En die verder willen.
Als je een Green Belt training hebt gedaan, hoef je toch niet meer het afgeronde deel van de Black Belt Training te doen?
Scheelt dus tijd en overlap
De Green-to-Black scheelt dus tijd en veel inhoudelijke overlap voor Green Belts. Niet voor andere mensen bedoeld.
Kun je oefenen met nieuw materiaal. Of een verdieping krijgen.
Voor als je recent de Green Belt gedaan hebt. Als je bijvoorbeeld tien jaar terug de Green Belt gedaan hebt, en er verder niet veel ermee gedaan hebt, is de Black Belt training in zijn geheel misschien weer beter dan de ingekorte versie. Want waarschijnlijk teveel 'weggezakt'.
Waarom zie je dit aanbod dan niet overal?
Dat kun je eerlijk gezegd het beste de aanbieders zelf vragen.
Maar inderdaad. Waarom niet? Een reden is, dat ze het materiaal dan moeten 'aanpassen'. Een extra training kost immers moeite en tijd van experts.
En ... je moet het ook kunnen. Dat overzicht hebben. Die modulaire opbouw. Als je de enige die dat kan, liever training wilt laten geven, ... dan doen commerciële mensen dat liever niet. Wij doen die moeite wel. Doen dat in Kaizen events/ sprints. Waarom? Want voor een aantal kan het verwarrend zijn. Het is echt bedoeld voor (ervaren) Green Belts.
In het kort: ja (een deel)..
Wist je dat de Black Belt altijd al uit de Green Belt bestaat? Al sinds de vorige eeuw?
Ga maar na. Bijvoorbeeld de visgraat of een introductie, zie je zowel in de Green Belt als de Black Belt terugkomen.
In 'formulevorm': Black = Green + Green-to-Black
Welkom in de modulaire wereld!
De Black Belt training bestaat uit 13 (Lean BB) tot 18 (Lean Six Sigma BB) dagen. Tenminste, als je wilt 'leren door te doen'. Er zijn partijen die veel online doen, of veel oefeningen weglaten (minder doen).
In algemene zin: van de Black Belt training is bijna de helft hetzelfde als de Green Belt training.
Om precies te zijn, zijn in de Black Belt training 6 (Lean) tot 8 dagen (Lean Six Sigma) bij LSSP ook de Green Belt trainingsdagen.
De Green Belt training bestaat overigens weer uit 2 Orange Belt trainingsdagen, maar dat terzijde. Zie de afbeelding.
De Black Belt training is, samengevat, modulair opgebouwd.
Waarom?
Dit is ontstaan op basis van klantenfeedback. Concreet: deelnemers die reeds de Green Belt training deden en daarna de ‘upgrade’ naar Black Belt wilden doen, vonden de overlap wel erg groot.
Redenen van deze ‘tweetrapsraket’ zijn voor deelnemers bijvoorbeeld om het ‘stap voor stap’ te leren/ te doen, of omdat ze het opleidingsbudget wilden uitsmeren.
Of omdat ze een andere rol kregen en wensten (het smaakte naar meer).
Zij wilden vaak niet nogmaals tot acht (8) dagen aan complete herhaling (!) volgen. Dit scheelt immers tijd, financiële investering. En het is ook wel wat ‘saai’ om alle overlap volledig overnieuw te ervaren. Dit geldt niet voor iedereen natuurlijk (dit is afhankelijk van je ervaring en achtergrond), maar voor best wel een grote groep geldt en gold dit.
Eén dag tot twee dagen overlap (zoals bij de Yellow (1) of Orange Belt (2) in relatie tot de Green Belt training), dat is voor velen wel oké of zelfs prettig. Maar om bijvoorbeeld 19 dagen in plaats van 13 dagen training te krijgen voor ‘hetzelfde papiertje?’
En voor een veel hoger tarief? Weliswaar commercieel interessant voor de leverancier (ahum), maar niet altijd prettig voor de klant.
Kortom: je kunt met een modulaire opbouw heel gericht je deel kiezen.
In het kort: nee.
Je kunt in principe meteen een Green Belt of Black Belt training volgen.
Dit werkt inderdaad anders dan bij karate of andersoortige 'martial art'.
Waarom doen mensen dan (soms) de Yellow Belt of Orange Belt eerst?
Er zijn genoeg mensen die eerst de Yellow of Orange Belt training volgen, voordat ze erna bijvoorbeeld de Green Belt training volgen. Maar dit hoeft dus niet. In het kort: als het vooral om bewustwording van Lean (Six Sigma) gaat, in plaats van een meer ‘trekkende’ rol.
Of als je twijfelt of een forse (tijds)investering wel de moeite waard is.
Wanneer zijn Yellow of Orange Belt trainingen dan überhaupt aan te bevelen?
De Yellow en Orange Belt trainingen zijn bedoeld als “awareness” (bewustwording) trainingen.
Anders gezegd, om ‘bekend’ te raken met Lean principes en/ of Lean Six Sigma projecten, zijn de wat korter durende trainingen heel geschikt. Doelgroep is vaak: medewerkers die ‘wel eens helpen’ met een verbetertraject. Of voor nieuwe medewerkers in een organisatie.
Een bewustwordingstraining is dus niet zozeer bedoeld voor een projectleider of adviseur, ofwel niet voor een ‘trekker’ van een (groot) verbetertraject. Daar heb je weer eerder de Green Belt of Black Belt training voor.
Voor wat betreft de tijdsinvestering: bedenk dat de “awareness” trainingen (Yellow / Orange Belt) maar enkele dagen duren. Geen zes tot wel 18 dagen (zie de Lean Green Belt respectievelijk Lean Six Sigma Black Belt training).
Vraag:
Ik zie de prijzen van jullie Open Trainingen (naast tarieven over coaching en consultancy) op de website. Allen exclusief BTW.
Zijn er nog bijkomende kosten?
In het kort: nee (behalve als je soms met de auto bent).
Bij best wat opleidingsinstituten krijg je inderdaad ‘extra’ trainingskosten, zoals kosten voor opleidingsmappen, een te bestellen boek, lunch, koffie of thee, ruimteverhuur.
Dat alles is inbegrepen.
Alleen bij de locaties in het centrum van de grote steden, daar hebben we te maken met gemeentebeleid. Te Rotterdam en Amsterdam. En dat beleid verandert ook wel eens.
Wij hanteren dus geen prijstactieken, zoals je voorheen bij het kopen van vliegtickets (te) vaak te laat zag. Wel rekenen we met BTW (21%). Maar dat dat had u waarschijnlijk al gevonden op onze website.
Bijkomende kortingen dan?
In het kort: ja dat is mogelijk
Als u met uw collega of met nog meer mensen onze Open Training volgt, dan krijgt u een meervoudige staffelkorting. 30% korting bij de 2e training.
Ofwel: 15% korting gemiddeld bij meervoudige afname.
Wat als ik ook praktijk gecertificeerd wil worden? Of extra consulting inkoop?
Indien je / u ook coaching of extra advies bij ons inkoopt, betaalt u wel eventuele reis- en verblijfskosten van de consultant.
Vraag:
Ik zie allerlei trainingen op jullie website, die jullie aanbieden. Mooi.
Maarrehh … is er een vooropleiding nodig?
In het kort: nee (maar is soms wel erg handig)
Of je nu praktisch of theoretisch bent opgeleid … in principe heb je bij de meeste trainingen geen specifieke vooropleiding nodig. Wij geloven oprecht dat, soms met veel / hard werken, je heel veel kunt bereiken. Ongeacht je achtergrond. Vele onderzoeken bewijzen dat. Je kunt het ook onze ‘growth mindset’ noemen.
Maarrehh ... Bij de Master Black Belt is er wél praktijkervaring als Black Belt nodig
Klopt.
Voordat je een Master Black Belt training met certificering volgt, heb je eerst wat gedaan :).
de Black Belt training heb je eerst succesvol afgerond, en (!) wat 'kilometers aan praktijk' erop zitten. Deze training heeft niet zoveel zin, als je de 'Black Belt basis' van verbeteren en leiden niet kent en (redelijk) beheerst.
Bij de ASQ bijvoorbeeld, dien je zelfs 5 jaar lang een praktijkervaren Black Belt te zijn, voordat je je praktijkgecertificeerd Master Black Belt mag noemen.
Bij de Green Belt of Black Belt zijn er echter wel adviezen
Vele opleidingsinstituten praten over verschillende ‘denkniveaus’ als instap. Bij de Green Belt praat je dan over MBO+ denkniveau. Bij de Lean Six Sigma Black Belt training adviseren velen (en wij ook) HBO(+) niveau en (idealiter) projectmanagement werkervaring.
Waarom deze adviezen?
Eerlijk is eerlijk. Afhankelijk van je achtergrond, maakt het wel uit of je iets snel oppakt of niet.
Als je bijvoorbeeld nooit atletiek hebt genoten, zul je de eerste lessen wat meer moeite hebben met de lessen (in relatie tot zij die er al meer ervaring in hebben).
Onze ervaring leert dat iemand met MBO denkniveau en geen ervaring in statistiek heeft, de Lean Six Sigma Black Belt training conceptueel erg pittig en snel gebracht vindt. Dat betekent veel meer zelf studeren, en dan in één keer voor het examen slagen is dan echt knap (los van dat dit sowieso knap is, maar dat terzijde).
Andere redenen?
Tsjah.
Als je bijvoorbeeld een vorm van faalangst hebt op het gebied van examinering, is een multiple choice examen over het algemeen erg stressvol.
En zeker als het gaat over onderwerpen (zoals statistiek) waar je misschien niet altijd prettige ervaringen mee hebt. Wij hebben bijvoorbeeld meegemaakt dat iemand in de praktijk haar strepen als Lean Black Belt echt wel verdient had (jaren praktijkervaring), maar toch drie keer over haar theorie examen deed. Mede vanwege haar faalangst.
Geen ramp, maar het komt héél af en toe voor.
Zij heeft het uiteindelijk wel gehaald. Ze ging er ook echt voor.
Ook kan een taalbarière een uitdaging zijn.
Bel ons gerust op, om te kijken of het wel/ niet past.
0346 - 215 025
Het LSSP team
In het kort: nee, het is niet verplicht bij aanvang van de Open Training
Het is een beetje een 'kip & ei' verhaal.
Je kunt eerst de theorie doen, alvorens je met de praktijk begint. Soms helpt het om eerst wat heorie te volgen, alvorens je je comfortabel voelt om met een geschikt verbetertraject te beginnen.
Zeker als je een lokale 'pionier' bent!
Wij adviseren wel ten zeerste om (op den duur) praktijkervaring op te doen!
Oftewel, dat je met een verbetertraject aan de slag gaat.
Immers, om het simpel te maken ... heb jij leren fietsen met een boek of training? Dacht het niet.
Maar 'praktijk doen' kun je ook na de eerste paar trainingsdagen doen. Is ook prima natuurlijk. Kom je zelfs beter 'beslagen' ten ijs.
Maar om na twe jaar eens met wat praktijk te beginnen. Is dat ideaal? Wij menen van niet. Een 'beetje zonde' zelfs.
Leren door te doen, is ons inziens nodig om een 'verbeter-topper' te worden.
Maar voorafgaand aan deze 'Open Trainingen' dus niet verplicht om een verbetertraject door je sponsor 'ondertekent al' mee te nemen. Wel verstandig om er al vast over na te denken en om intern 'af te stemmen' ...