Het ontwikkelen van een growth mindset vanuit een fixed mindset

op

Het verschil tussen een fixed mindset en een growth mindset is de manier waarop een uitdaging benaderd wordt.

Iemand met een fixed mindset zal een uitdaging vermijden uit angst voor falen en ziet een mislukking als bevestiging van de eigen beperkte capaciteiten. Iemand met een growth mindset daarentegen, zal een uitdaging (en ook een mislukking!) zien als kansen voor groei en ontwikkeling. 

Bij het faciliteren van een workshop voor het opstellen van een Value Stream Map kan een persoon met een fixed mindset denken: “Ik ben van nature geen goede spreker en introvert, dus ik zal nooit in staat zijn om een workshop te leiden."

Een persoon met een growth mindset zal eerder denken: “Hoewel ik van nature geen sterke facilitator ben, kan ik wel mijn vaardigheden verbeteren door het te gaan doen, de theorie te leren en hulp te vragen van ervaren facilitators.”  

Iedereen wordt geboren met een growth mindset. Een fixed mindset is iets wat later kan ontstaan op basis van ervaringen, in deze blog leggen wij beide manieren van denken uit en wat je kunt doen om van een fixed mindset naar een growth mindset te gaan. 

growth vs fixed mindset

Wat is een Fixed Mindset? 

Een fixed mindset wordt gekenmerkt door een overtuiging dat persoonlijke eigenschappen, zoals intelligentie of persoonlijkheid, onveranderlijk zijn.  

Personen met een fixed mindset geloven dat hun vaardigheden en talenten een gegeven zijn, en dat zij weinig invloed hebben op hun vermogen om te groeien en te verbeteren.  

In plaats van een uitdaging aan te gaan, vermijden zij vaak de situatie uit angst voor mislukking of kritiek van anderen.  

Hoewel een fixed mindset vaak wordt geassocieerd met belemmeringen of beperkingen, komt deze manier van denken goed tot zijn recht in situaties met weinig verandering en routinematige taken.

Red Belt

Opmerkingen voor een persoon met een fixed mindset: 

“Als het niet makkelijk kan, dan kan je er beter niet aan beginnen” 

“Feedback en kritiek is persoonlijk” 

“Ik geef op wanneer ik gefrustreerd ben” 

Wat is een Growth Mindset? 

Mensen met een growth mindset hebben de overtuiging dat zij zichzelf kunnen ontwikkelen, zowel qua intelligentie als op persoonlijk vlak. 

Zij geloven niet dat dit afhankelijk is van natuurlijke aanleg, maar eerder afhankelijk is van hun bereidheid om uitdagingen aan te gaan en door te zetten. Tegenslagen worden ervaren als leermomenten. Ze begrijpen dat hun vaardigheden niet statisch zijn, maar voortdurend kunnen worden ontwikkeld door voldoende toewijding en doorzettingsvermogen. 

Opmerkingen voor een persoon met een growth mindset

“Uitdagingen helpen mij om te groeien” 

“Wat heb ik nodig om dit te begrijpen?” 

“Ik vind het leuk om nieuwe dingen te proberen”

Ontwikkelen van een growth mindset 

Door het volgen van de onderstaande stappen kan iemand met een fixed mindset ontwikkelen naar een growth mindset. 

1. Zelfbewustzijn ontwikkelen: Word bewust van je eigen mindset en herken deze signalen. Dit kan inhouden dat je reflecteert op je gedachten, overtuigingen en reacties op uitdagingen en mislukkingen. 

2. Verander je innerlijke dialoog: Let op je innerlijke stem en de manier waarop je praat tegen jezelf. Probeer negatieve zelfspraak te herkennen en te vervangen door positieve, op groei gerichte taal. 

3. Ga uitdagingen aan:
Begin met het bewust zoeken naar uitdagingen en nieuwe ervaringen in plaats van ze te vermijden. Zie uitdagingen als kansen om te leren en te groeien, zelfs als ze intimiderend lijken. 

4. Leer van mislukkingen:
Verander je perceptie van mislukkingen door ze te zien als leermomenten in plaats van bevestigingen van je beperkingen. Analyseer wat er misging en bedenk wat je ervan kunt leren om sterker te worden. 

5. Ontwikkel doorzettingsvermogen:
Leer om vol te houden, zelfs als de weg naar groei moeilijk lijkt. Begrijp dat groei niet altijd lineair is en dat er tegenslagen zullen zijn, maar blijf vastberaden om door te zetten. 

6. Omring jezelf met de juiste mensen: Zoek de steun van mensen die een growth mindset hebben en die je aanmoedigen om te groeien en te ontwikkelen. 

growth vs fixed mindset

Conclusie

Er wordt wel gezegd dat als je een bepaalde vaardigheid 10.000 uur oefent, dat je er dan steengoed in bent. Dit kan variëren van piano spelen tot een voetbal hooghouden, en van foto’s maken tot verbeterprojecten begeleiden.

Maar het vergt dus wel een growth mindset om er aan te beginnen. Immers heeft diegene de overtuiging dat zaken ‘maakbaar’ zijn en dat een kwestie is van hard werken.

Iemand met een fixed mindset zal waarschijnlijk niet de moeite nemen, uit angst voor frustratie of mislukking. 

De begrippen Fixed- en Growth mindset komen terug in zowel de Red Belt (Change Management) en de (Green to) Black Belt training

Red BeltBlack Belt training

Meer lezen over de volgende onderwerpen:

,

Meer weten over het krijgen van een growth mindset?

Rogier - ZW- AREY20240301-0152-BW-1

Rogier Schopman

Black Belt

Over LSSP:
Meer dan 50 jaar ervaring in het trainen, coachen en adviseren in lean en Six Sigma.

Rogier - ZW- AREY20240301-0152-BW-1

Rogier Schopman

Black Belt

Trainer/Adviseur

"Mensen met een growth mindset hebben de overtuiging dat zij zichzelf kunnen ontwikkelen, zowel qua intelligentie als op persoonlijk vlak. "

Onze Lean Six Sigma Trainingen

Benieuwd naar wat wij doen?
 
In onze brochure vind je ons volledige trainings- en consultancyaanbod.
Download de brochure