Value Stream Mapping (VSM) – maak processen overzichtelijk

op

Value Stream Mapping is een visuele representatie van een bedrijfsproces, van A tot Z. Het heeft tot doel om duidelijk te maken hoe een dienst of het product tot stand komt. Met dit inzicht kun je binnen het proces verspilling identificeren, niet waarde toevoegende stappen uit het proces halen en onnodige kosten verminderen.

De rol van VSM in Lean procesoptimalisatie

Bij het maken van een VSM zijn er enkele belangrijke doelen waar je naar streeft:

1. Procesvisualisatie: Een helder visueel overzicht van het proces, zodat medewerkers een proces goed begrijpen (vaak beter en sneller dan door middel van pagina’s tekst).

2. Verspilling identificeren: Het opsporen van verspillingen in het proces, zoals wachttijden, overproductie en overbodige bewegingen.

3. Procesoptimalisatie: Het vinden van manieren om de processtappen te vereenvoudigen en te verbeteren om de waarde voor de klant te vergroten.

 

Value Stream Mapping binnen Lean Six Sigma

Value Stream Mapping wordt vaak gebruikt binnen Lean Six Sigma. Lean en Six Sigma is een werkwijze die zich richt op het verbeteren van kwaliteit, efficiëntie en klanttevredenheid. de VSM-tool is een handige manier om de huidige situatie in kaart te brengen en de bottlenecks in het proces te vinden. Andere tools binnen de Lean Six Sigma om een probleem te analyseren zijn de visgraat methode, spaghetti diagram en 5x waarom.

Hoe maak je een Value Stream Map?

Het maken van een Value Stream Map omvat 7 stappen:

Stap 1: Selecteer het proces: Kies het specifieke proces dat je wilt analyseren en verbeteren. Dit kan een productieproces, een administratief proces of een dienstverleningsproces zijn. Om erachter te komen welk deel van het proces dit moet zijn, kan er een SIPOC-model gemaakt worden.

Stap 2: Stel een team samen: Stel een team samen dat bestaat uit mensen die direct betrokken zijn bij het proces. Bij een afdelingsoverstijgend problem, zijn dit meerdere teams en afdelingen samen.

Stap 3: Identificeer de huidige situatie (as-is): Teken de huidige situatie van het proces in de VSM, inclusief alle stappen, betrokkenen en doorlooptijden. Gebruik symbolen en notaties die specifiek zijn voor Value Stream Mapping.
Value Stream Map

Stap 4: Analyseer de huidige situatie: Evalueer de huidige situatie om verspillingen en knelpunten te identificeren. Dit kan onder meer wachttijden, voorraden en onnodige stappen omvatten. Het is belangrijk om te kijken welke stappen waarde toevoegen, indirect waarde toevoegen en geen waarde toevoegen (verspillingen)

Stap 5: Ontwerp de gewenste situatie (to-be): Bedenk een verbeterde toekomstige staat voor het proces. Dit zou een gestroomlijnde versie moeten zijn met geoptimaliseerde stappen en verminderde verspillingen. Om erachter te komen welke stappen belangrijk zijn, kijk je altijd wat waarde toevoegt aan de klant.

Stap 6: Implementeer verbeteringen: Implementeer de voorgestelde verbeteringen om de overgang van de huidige situatie naar de gewenste situatie te bewerkstelligen.

Stap 7: Meet en Controleer: Blijf het proces volgen en meten om te borgen dat de verbeteringen succesvol zijn en blijven werken.

Value Stream Map

Wat zijn de voordelen van een VSM (Value Stream Mapping)

Value Stream Mapping is al jarenlang een tool die wordt toegepast bij allerlei organisaties, om bottlenecks en knelpunten te vinden in een proces dat niet volgens wens verloopt. Tijdens het analyseren van de VSM worden de verschillende processtappen ‘gelabeld’ als klantwaarde (value add), bedrijfswaarde (value enabling) of verspilling (non value add). Dit geeft inzicht in het verbeterpotentieel, bijvoorbeeld:

Kostenreductie: Door verspilling te verminderen en processen te optimaliseren, kunnen organisaties veel kosten besparen binnen een proces.

Verspillingsvermindering: Value Stream Mapping legt verspillingen bloot, zoals overtollige voorraden, onnodige bewegingen en niet waarde toevoegende stappen. Dit wordt vaak gedaan aan de hand van TIMWOODS

Verbeterde Kwaliteit: Door het identificeren en oplossen van procesproblemen kan de kwaliteit van de geproduceerde producten of diensten worden verbeterd.

Verhoogde Efficiëntie: De optimalisatie van processen leidt tot een grotere efficiëntie en lagere doorlooptijden, waardoor organisaties sneller hun klanten kunnen bedienen.

Het berekenen van de PCE (Process Cycle Efficiency)

Process Cycle Efficiency (PCE) is een maatstaf die wordt gebruikt om de efficiëntie van een proces te meten. Het is specifiek gericht op het analyseren hoeveel tijd binnen een proces daadwerkelijk wordt besteed aan waarde toevoegende activiteiten in vergelijking met de totale cyclustijd.

De formule voor Process Cycle Efficiency is:
PCE - value stream mappingx 100%

De totale doorlooptijd in het proces bevat hier dus waarde toevoegende tijden en de niet waarde toevoegende tijden, waaronder verspilling.

Oefenen met een Value Stream Map?

Leren hoe je een Value Stream Map maakt? Value Stream Mapping komt terug in al onze Lean Six Sigma trainingen, neem een kijkje op de pagina´s om meer te weten over de inhoud van de training. 

Meer lezen over de volgende onderwerpen:

Spreek met een expert

Rogier - ZW- AREY20240301-0152-BW-1

Rogier Schopman

Black Belt

Over LSSP:
Meer dan 50 jaar ervaring in het trainen, coachen en adviseren in lean en Six Sigma.

Rogier - ZW- AREY20240301-0152-BW-1

Rogier Schopman

Black Belt

Trainer/Adviseur

"Deze visualisatie van het proces zorgt voor een gezamenlijk beeld en vaak een belangrijke 1e stap voor verbetering"

Onze Lean Six Sigma Trainingen

Benieuwd naar wat wij doen?
 
In onze brochure vind je ons volledige trainings- en consultancyaanbod.
Download de brochure