Spaghetti diagram: uitleg en voorbeelden

op

Een spaghetti diagram is Lean tool dat gebruikt wordt om een proces te analyseren. Het geeft visueel weer wat de werkelijke bewegingen binnen een proces zijn. Het laat de paden zien die mensen, materialen of informatie volgen terwijl ze door het proces navigeren. Wanneer een proces niet goed is lijkt deze weergave na verloop van tijd steeds meer op een bord vol spaghettislierten die chaotisch door elkaar lopen. Na het verbeteren van dit proces zul je zien dat er minder bewegingen zijn als eerst, en dat de bewegingen elkaar ook niet in de weg zitten. 

Procesvisualisatie binnen Lean Six Sigma

Bij Lean Six Sigma draait alles om het elimineren van verspilling, het verbeteren van efficiëntie en het leveren van waarde aan klanten. Procesvisualisatie, zoals het spaghetti diagram, kan hierbij een rol spelen in het visualiseren van het proces. Het laat teams zelf de huidige situatie begrijpen en knelpunten identificeren van hun dagelijkse werkzaamheden 

Nieuwe call-to-actionNieuwe call-to-action

Welk probleem lost de spaghetti diagram op? 

Spaghetti diagrammen lossen meerdere problemen op, zolang je deze goed gebruikt. Ze helpen bij het identificeren van de verschillende processtappen, en het bepalen van mogelijke onnodige bewegingen, overmatig transport of inefficiënt ruimtegebrek. Andere tools zoals 5S kan hierop een aanvulling zijn. Door deze problemen systematisch aan te pakken, worden looproutes efficiënter, doorlooptijden minder en zal de kwaliteit verbeteren.  

Spaghetti diagram voorbeeld

Toepassen van het spaghetti diagram

Het opstellen van spaghetti diagrammen heeft vele voordelen om de efficiëntie van processen te vergroten. Ze geven helder de werkelijke bewegingen binnen een proces weer, en ze vormen de start om samen het proces verder te analyseren. Discussies tussen teamleden over hoe een proces verbeterd kan worden, zijn een stuk gemakkelijker dan wanneer je dit inzicht niet hebt. Daarnaast zijn spaghetti diagrammen makkelijk om te maken, waardoor je binnen een uur al mooie resultaten kan laten zien. 

Spaghetti diagrammen zijn handige tools die breed kunnen worden toegepast, zowel in fysieke als digitale omgevingen. In fysieke situaties, zoals in productiehallen of ziekenhuizen, helpen ze bij het in kaart brengen van de bewegingen om de efficiëntie van de ruimte te verbeteren. In digitale situaties, bijvoorbeeld in processen waarin gegevens worden verwerkt, geven ze visueel de flow van informatie weer, en helpen ze bij het identificeren van knelpunten. Het spaghetti diagram is dus niet gelimiteerd aan de maakindustrie.

Hoe maak je een spaghetti diagram?

Stap 1: Kies een proces om te verbeteren
Begin met het kiezen van het proces dat je wilt analyseren. Dit kan een fysiek proces zijn zoals de productielijn in een fabriek, of een digitaal proces zoals de flow van informatie in een software systeem.  

Stap 2: Verzamel (nauwkeurig) de gegevens
Verzamel nauwkeurige en gedetailleerde gegevens over de bewegingen binnen het proces. Noteer wie of wat waar naartoe gaat, en welke stappen er worden genomen. Het helpt om dit samen met de mensen te doen die betrokken zijn bij het proces. 

Stap 3: Selecteer een schaal 
Maak een plattegrond of schets van het gebied waar het proces plaatsvindt. Als het een digitaal proces is, schets dan de verschillende systemen en hoe de informatie stroomt. 

Stap 4: Teken de Bewegingen 
Gebruik een lijn om de bewegingen en stappen in het proces te tekenen op je plattegrond of schets. Begin bij de start en volg alle stappen tot het einde. Je kunt verschillende kleuren gebruiken om verschillende soorten bewegingen of verschillende mensen/materialen te onderscheiden. 

Stap 5: Voeg labels toe
Voeg labels toe aan belangrijke punten in het proces en maak een legenda om uit te leggen wat de verschillende lijnen en kleuren betekenen. 

Stap 6: Analyseer en Optimaliseer 
Neem een stap terug en bekijk je spaghetti diagram samen met je team. Zoek naar manieren om het proces te vereenvoudigen, verspilling te elimineren of de flow te verbeteren. Bespreek je bevindingen en bedenk samen verbeteringen. 

Tips voor het maken van een spaghetti diagram 

  1. Start met een helder doel van wat je wilt analyseren en verbeteren. Betrek daarbij het team dat werkzaam is in het proces, aangezien hun expertise en inzicht cruciaal zijn voor een effectieve analyse. 
  2. Zorg voor een nauwkeurige weergave van de bewegingen en stappen binnen het proces. Kies een passende schaal voor je kaart of plattegrond om een balans te vinden tussen detailniveau en overzichtelijkheid. 
  3. Gebruik simpele maar effectieve manieren voor het creëren van je diagram. Een vel papier met verschillende kleuren is al voldoende. Maak je diagram zo duidelijk en begrijpelijk mogelijk. 

 

Spaghetti diagram voorbeeld

Praktijkvoorbeeld van een spaghetti diagram

In een lokaal ziekenhuis merkten verpleegkundigen op dat een flink deel van hun dienst opging aan het heen en weer lopen tussen verschillende afdelingen. Het leek wel alsof ze meer tijd doorbrachten in de gangen dan bij de patiënten. Na wat hoofdschudden besloten ze dit probleem aan te pakken en kozen ze voor het maken van een Spaghettidiagram om inzicht te krijgen in hun dagelijkse routes. Toen het diagram eenmaal op papier stond, was het een wirwar van lijnen die kris kras door elkaar liepen - een duidelijk beeld van inefficiëntie. Met een gezamenlijke inspanning en een paar potten koffie erbij, namen ze de tijd om het diagram grondig te analyseren. Ze identificeerden verschillende knelpunten en zagen mogelijkheden om hun routes te optimaliseren. Na enkele aanpassingen in hun looproutes en enkele kleine wijzigingen in de indeling van het ziekenhuis, realiseerden ze een tijdswinst van 30%. Dit vertaalde zich niet alleen in meer tijd voor patiëntenzorg, maar ook in een aanzienlijke verbetering van de tevredenheid onder het personeel. Ze konden nu meer tijd besteden aan wat echt belangrijk was - de zorg voor hun patiënten. 

Conclusie van het spaghetti diagram

Het Spaghetti diagram is een veelgebruikte tool in Lean Six Sigma, waarbij visualisatie van een proces helpt om verspillingen te minimaliseren en efficiëntie te verhogen. Hierbij kan je complexe processen in kaart brengen in zowel productie en kantooromgevingen. Door goede gegevensverzameling en duidelijke visualisatie kan het jou inzichten geven over knelpunten in het proces, waarna je doelgericht aan de slag kan om deze op te lossen.  

Het spaghetti diagram komt terug in onze Yellow Belt training en Orange Belt training. Er wordt dieper op ingegaan in onze Green Belt training.

Nieuwe call-to-action  Nieuwe call-to-action   Nieuwe call-to-action

Meer lezen over de volgende onderwerpen:

Meer weten over het spaghetti diagram?

Willem - ZW - AREY20240301-0059-BW - WEBSITE-1

Willem Heijboer

Master Black Belt

Over LSSP:
Meer dan 50 jaar ervaring in het trainen, coachen en adviseren in lean en Six Sigma.

Willem - ZW - AREY20240301-0059-BW - WEBSITE-1

Willem Heijboer

Master Black Belt

Trainer/Adviseur

"Weg met die chaos! Ontdek hoe je met een Spaghetti diagram je processtroom optimaliseert."

Onze Lean Six Sigma Trainingen

Benieuwd naar wat wij doen?
 
In onze brochure vind je ons volledige trainings- en consultancyaanbod.
Download de brochure