Test of je een change agent bent

op

In de literatuur is wat betreft veranderkunde veel te vinden over enerzijds organisatorische veranderingen (denk aan Kotter’s Change Management en de Kaizen filosofie). Ook is er veel info over persoonlijke veranderingen. Denk aan life (changing) events, en de bijbehorende overlevingsstrategieën van een individu (psychologie).

Kaizen

Wat is een Lean Six Sigma Change Agent?

Binnen Lean praten we veel over Kaizen. Kaizen is een Japans begrip en staat voor: ‘verander ten goede’. Een Change Agent in de organisatieontwikkeling is geen inhoudelijk expert, maar een gedragskundige die interventies op groeps- en individueel niveau kan maken. Een Black Belt is als Change Agent tweeledig. Hij is én een inhoudelijk Lean Six Sigma kundige én hij heeft significante, positieve verbeteringen in een organisatie gerealiseerd (impact). Niet (alleen) door een toevallige quick win te realiseren, maar door de kracht van mensen goed in te zetten. Met betere processen en ander gedrag als resultaat. Dat is een Black Belt Change Agent.

Welke mindset helpt als veranderaar?

Onderzoek van psychologe Carol Dweck helpt ons om concreet naar jezelf te kijken. Kijk even niet naar je Lean Six Sigma kennis, maar naar je persoonlijkheid: in hoeverre ben jij een ‘veranderaar ten goede’? In ieder geval voor jezelf dan? Geloof je dat je talent en cultuur genetisch bepaald zijn, of dat je met hard werken echt wel wat (anders) kunt bereiken? Dat je vooral slim genoeg bent om goed of slim over te komen, of dat je echt moet werken om ergens te komen? In termen van Dweck: heb je als mens een fixed mindset, of een growth mindset?

Als Change Agent kun je jezelf en anderen veranderen. In ieder geval kun je iemand veranderen vanuit (uiteindelijk) een intrinsieke motivatie. Kijk uit welk hout je gesneden bent en welke mindset je hebt: wat vind je van de stellingen op de volgende pagina?

Heb jij een Growth Mindset?

Je kunt onderstaande invuloefening gebruiken als een eenvoudige test voor je eigen mindset. Neem daarbij een bepaald gebied uit je leven in je hoofd, bijvoorbeeld werk, en kruis aan in hoeverre de stelling op jou van toepassing is.

mindset test

Als je in de oefening veel links hebt ingevuld, dan heb je een zogenaamde fixed mindset. Als je vooral rechts scoort, heb je een zogenaamde growth mindset. Per gebied (werk, thuis, etc.) kan dit verschillen. Een growth mindset past natuurlijk goed bij een veranderaar.

Wil jij je verder ontwikkelen in de wereld van Lean Six Sigma, of een persoonlijke, positieve verandering realiseren in het algemeen? In het kader van Change Management voor jezelf, kunnen we enkele tools aanraden die voor ons nuttig bleken.

Andere eigenschappen van een Change Agent

Een selectie van een aantal tools voor persoonlijke groei staan op andere pagina's in dit hoofdstuk. Advies en coaching hierbij is vaak wel gewenst.

Nu klinkt adviseren en coaching wel eenvoudig, maar het valt of staat met… je bewust zijn van je verbeterpunt en er echt iets mee willen. Net zoals je pas een medicijn neemt als je denkt dat die je helpt om beter te worden. Met stoppen met roken is het net zo: het helpt als je minder verleid wordt of mensen om je heen er iets van zeggen, maar uiteindelijk kies je zelf of je het een echt probleem vindt, waar je wat mee wilt doen. Of niet.

Mensen ontwikkelen zich makkelijker vanuit hun eigen kracht. Je dacht toch niet dat jij een sterk extraverte verkoper in een rustige onderzoeker kunt omturnen (of omgekeerd)? Een excellente voetballer is daardoor nog geen toptrainer (op wijlen Johan Cruyff na dan). Zo is een goede projectleider nog geen goede lijnmanager en vice versa. Misschien is dat ook zijn ambitie wel niet. Gelukkig kent Lean Six Sigma zoveel relevante rollen, mogelijkheden en verantwoordelijkheden dat iedereen een nuttige bijdrage kan leveren op een manier die bij hem past. Iedereen kan helpen om uiteindelijk tot een verbetering of zelfs cultuur van Continu Verbeteren te komen. Op je werk, thuis, sportclub, vereniging, waar dan ook. Als je maar echt gelooft dat processen en prestaties beter kunnen, dat klanten tevredener kunnen, en dat je actief kunt bijdragen. Belangrijk is natuurlijk dat iedereen zich binnen het team ‘psychologische veilig’ voelt. Angst en ‘overleven’ kost immers energie, en dat gaat ten koste van ‘samen-zinnig’ verbeteren.

Bewustwordingstools en coaching-modellen

Je kunt tools inzetten om je bewust te worden van je persoonlijke kenmerken (individueel en in teamverband), zoals een MBTI test. Voor coaching zijn onder andere het AID- en GROW-model klassiekers. En er is nog ongelofelijk veel meer wat je kan helpen in je eigen ontwikkeling. Op de volgende pagina’s staat slechts een ‘tipje van de sluier’. Daarna komen organisatie-verandertools aan bod, zoals het CAP-model met inzetbare instrumenten om je veranderdoelen te halen!

Meer lezen over de volgende onderwerpen:

Meer weten over een Change Agent?

Frank-Ottink

Frank Ottink

Trainer/adviseur

LSSP boek: Samenzinnig verbeteren
De complete toolbox om aantoonbaar te verbeteren.

Frank-Ottink

Frank Ottink

Master Black Belt

"Empathie is een essentiële eigenschap voor een succesvolle change agent."

Onze Lean Six Sigma Trainingen

Benieuwd naar wat wij doen?
 
In onze brochure vind je ons volledige trainings- en consultancyaanbod.
Download de brochure