De 5 belangrijkste tools in de Yellow Belt training

op

Ben je aan het overwegen om een Yellow Belt training te volgen, maar weet je nog niet precies wat je kunt verwachten? Geen zorgen! In deze blog bespreken we vijf tools die jij aan het eind van de training effectief kunt inzetten om verspillingen te identificeren en processen te verbeteren binnen jouw organisatie.

TIMWOODS

TIMWOODS is een krachtige tool die je helpt om verspilling in processen te identificeren. Het acroniem TIMWOODS staat voor Transport, Inventory, Motion, Waiting, Overproduction, Overprocessing, Defects en Skills.

Elk van deze categorieën vertegenwoordigt een vorm van verspilling die je in een productieproces kunt tegenkomen. In de training leer je de verschillende vormen van verspilling herkennen en hoe je deze kan aanpakken.

TIMWOODS-1

Value Stream Map

Een Value Stream Map afgekort VSM, is een visueel hulpmiddel dat de stroom van materialen en informatie door een proces weergeeft. Het doel van deze tool is om alle stappen in een proces te analyseren en te begrijpen waar waarde wordt toegevoegd en waar verspilling optreedt.

Door een Value Stream Map te maken, kun je een gedetailleerd overzicht krijgen van het huidige proces en gebieden identificeren die verbeterd kunnen worden.

Hieronder een voorbeeld van een VSM voor het klaarmaken van trainingsmateriaalVSM_1

 

Kanbankanbanbord

Kanban is een visueel systeem voor werkbeheer dat helpt bij het optimaliseren van de workflow en het verminderen van verspilling.

De methode is afkomstig van de productie- en fabricage-industrie om te zorgen dat tussenvoorraden op tijd werden bijgevuld, nu wordt het veelal gebruikt in uiteenlopende sectoren in de vorm van een kanban-bord om de workflow te visualiseren en te managen.

Visgraat Diagram

Het Visgraat Diagram, ook wel bekend als het Ishikawa-diagram of oorzaak-en-gevolg-diagram, is een tool die helpt bij het identificeren van de oorzaken van een specifiek probleem.

Dit diagram visualiseert de mogelijke oorzaken van een probleem in de vorm van een visgraat, waarbij het probleem aan de kop van de vis wordt geplaatst en de mogelijke oorzaken langs de graten worden geïdentificeerd. Deze oorzaken worden onderverdeeld in de 6M´en: Mens, Materiaal, Methode, Milieu, Machine, Metingen

Door gebruik te maken van een visgraat diagram kun je de mogelijke oorzaken van jouw probleem beter begrijpen en effectievere oplossingen bedenken. De visgraat diagram gaat vaak hand in hand met de 5x waarom methode.

Meer lezen? Klik dan hier voor meer informatie over het visgraat diagram

Spaghettidiagram

Voorbeeld spaghettidiagramHet spaghettidiagram is een eenvoudige maar effectieve tool die de beweging van mensen, materialen of informatie in een proces visualiseert.

Door de routes die gevolgd worden op een plattegrond te tekenen, kun je inefficiënte bewegingspatronen en ongewenste herhalingen identificeren. Dit helpt bij het herontwerpen van werkplekken en processen om de efficiëntie te verbeteren en de productietijd te verkorten.

In-house Yellow Belt training

De Yellow Belt training kan ook inhouse gegeven worden waardoor er meerdere werknemers binnen een organisatie tegelijk getraind worden, dit is bij een minimum van 6 man voordelig in de kosten ten opzichte van het volgen van de een open training.

Daarnaast gaan jullie tijdens de training aan de slag om bovenstaande tools toe te passen op jullie eigen processen en pijnpunten zodat de theorie gelijk in praktijk gebracht wordt. 

In-company training aanvragen

Meer lezen over de volgende onderwerpen:

,

Meer weten over de Yellow Belt?

Portretfoto Vincent cirkelvorm

Vincent Putman

Black Belt

Over LSSP:
Meer dan 50 jaar ervaring in het trainen, coachen en adviseren in lean en Six Sigma.

Portretfoto Vincent cirkelvorm

Vincent Putman

Black Belt

"Door het inzetten van deze tools kunnen al aanzienlijke verbeteringen gerealiseerd worden"

Onze Lean Six Sigma Trainingen

Benieuwd naar wat wij doen?
 
In onze brochure vind je ons volledige trainings- en consultancyaanbod.
Download de brochure