De 5 voordelen van een Black Belt training

op

Wil je aan de slag met continu verbeteren? Is er in jouw omgeving behoefte aan het verbeteren van processen? Zie je dat dingen beter en of slimmer zouden kunnen? Dan is een Black Belt training iets voor jou!

De Black Belt training bestaat uit twee onderdelen: een Green Belt training en een Green to Black Belt training. Tijdens de Green Belt leer je volgens de DMAIC methodiek zelfstandig verbeterprojecten te identificeren en uit te voeren. Zie voor meer toelichting onze blog over de Green Belt training. De Green to Black Belt training is een verdieping op de Green Belt training met verschillende extra elementen. Je leert onder andere meer over faciliteren, coachen en change management skills.

Hieronder een visualisatie van het Black Belt en Green Belt opleidingstraject:

5 voordelen van een Black Belt training

 

Vijf voordelen van een Black Belt training

  1. Grote verbeterprojecten selecteren en uitvoeren
  2. Faciliteren
  3. Change management
  4. Coachen van Green en Orange Belts
  5. Verbeteren in de praktijk

Als Black Belt verbeterprojecten selecteren en uitvoeren

Als Black Belt ben je in staat om grote verbeterprojecten uit te voeren en een besparing te realiseren van ongeveer €100.000,-. Hierbij moet je denken aan projecten om bijvoorbeeld doorlooptijden te verminderen, aantal klachten te reduceren of het aantal fouten in het proces terug te brengen. Als Black Belt ben je ook het aanspreekpunt op het gebied van project selectie, dit betekent dat je project charters (project voorstellen) beoordeelt en feedback geeft. Hier wordt mee geoefend tijdens de training.

Faciliteren tijdens een Black Belt

Het faciliteren van workshops is een vak apart. Het resultaat van een workshop staat of valt door de begeleiding van een goede facilitator. Als Black Belt is het daarom een must om te kunnen faciliteren. Hier wordt tijdens de training mee geoefend en krijg je feedback van de groep.

Change management

Continu verbeteren heeft ook een 'zachte' kant. Dit noemen we change management. Verbeteren gaat namelijk gepaard met verandering van houding en gedrag. Dit is waar veel verbeterprojecten op stuk lopen. Het creëren van draagvlak in de organisatie is hierbij een van de belangrijkste factoren. Tijdens de Black Belt training leer je hier meer over. Toch blijft dit een breed onderwerp, daarom hebben we bij LSSP hier een aparte training voor ontwikkeld, de Lean Change – Red Belt training.

Coachen van Green en Orange Belts

Als Black Belt coach je Green en Orange Belts tijdens het uitvoeren van verbeterprojecten. Je bent het eerste aanspreekpunt en geeft feedback. Je bent in staat om de Orange en Green Belts te helpen zowel met de ‘harde’ analytische kant als met de ‘zachte’ change management kant. Daarnaast blijf je het grote geheel in de gaten houden. 

Verbeteren in de praktijk

Tijdens de Black Belt training is een vast onderdeel de Lean dagen. Dit zijn twee dagen in de praktijk bij een bedrijf dat actuele vraagstukken met behulp van Lean (Six Sigma) wil oppakken. Als Black Belt ga je deze twee dagen in groepjes aan de slag om deze vraagstukken op te lossen met de mensen op de werkvloer. Je doet dus gelijk praktijkervaring op tijdens de training.

Verschillen tussen een Green Belt en Black Belt training

  1. Black Belt is een Green Belt en Green to Black Belt training in één
  2. Als Black Belt ben je in staat om besparingen van €100.000,- te realiseren
  3. Change management wordt uitgebreid behandeld
  4. Verdieping op de DMAIC project structuur
  5. Faciliteren is een apart onderdeel van de training

Lees meer over de Black Belt training

Black Belt in het kort:
De Green Belt training is de eerste stap in zelfstandig verbeterprojecten uitvoeren. De Black Belt bestaat uit een Green Belt en Green to Black Belt training. Deze laatste is een verdieping op de Green Belt stof met extra modules.

Meer lezen over de volgende onderwerpen:

, ,

Spreek met een expert

Portretfoto Marcus cirkelvorm

Marcus Bergman

Trainer/Adviseur

Over LSSP:
Meer dan 50 jaar ervaring in het trainen, coachen en adviseren in lean en Six Sigma.

Portretfoto Marcus cirkelvorm

Marcus Bergman

Master Black Belt

"Waarom Lean Six Sigma? Vanwege het unieke karakter van de aanpak ontstaat er een echte win-win voor klanten en organisatie."

Onze Lean Six Sigma Trainingen

Benieuwd naar wat wij doen?
 
In onze brochure vind je ons volledige trainings- en consultancyaanbod.
Download de brochure