DMAIC vs DMADV: wanneer welke projectmethode gebruiken?

op

DMAIC en DMADV zijn beide ontwikkeld in de vorige eeuw om een structuur te bieden in verbeterprojecten zoals afdeling overstijgend teamverband, verminderen van variatie en het voldoen aan de wensen van de klant.  
Er zijn genoeg overeenkomsten tussen deze methodes of aanpakken, maar worden beide voor geheel andere soorten vraagstukken en projecten ingezet.  

Waarbij de DMAIC projectaanpak wordt ingezet om bestaande processen te verbeteren en te corrigeren, wordt de DMADV-cyclus eerder gebruikt als er behoefte is aan het ontwerpen van een nieuw product en/ of proces.  

Een voorbeeld in de dienstverlening?  

 • Wil je de kwaliteit van een bestaande Shared Service Centre (SSC) omhoog brengen? Bijvoorbeeld meer telefoontjes ‘in één keer goed’ afhandelen?… DMAIC!  
 • Wil je als organisatie een geheel nieuwe Shared Service Centre ergens opzetten of (deels) samenvoegen? … DMADV!  

In beide aanpakken worden dezelfde en verschillende typen workshops en tools ingezet om tot een aantoonbare verbetering of vernieuwing te komen.  
Voorbeelden van tools zijn:  

 • Een meetplan
 • Een Meet Systeem Analyse (MSA)
 • Een Ishikawa of visgraat-workshop
 • (Digitale) plakbrief-sessies om tot oplossingen te komen
 • Real-time Big Data Analyses 
 • Een pilot uitvoeren

De DMAIC of DMADV projectstructuur helpt de projectleider om geen stappen over te slaan. Elke stap in de structuur bevat verschillende tools die gebruikt kunnen worden voor een optimaal resultaat. 

Wat is DMAIC?

DMAIC is een belangrijke structuur (projectstappen) om processen te verbeteren binnen Lean & Six Sigma. De volledige afkorting staat voor Define, Measure, Analyse, Improve en Control.
Wil je een gedetailleerdere uitleg over elke fase? Bekijk dan de blog over de vijf stappen van DMAIC

Het model is niet gelimiteerd tot bepaalde industrieën en kan dus in elke setting gebruikt worden om continue te verbeteren, het kan zelfs gebruikt worden in situaties zoals het opruimen van jouw garage omdat de net aangeschafte motor niet past. Hieronder een thuis-voorbeeld over deze situatie om je een beter beeld te geven van het DMAIC-model: 

Define: Je hebt de uitdaging en onder andere ‘scope’ van jouw project vastgesteld en dat is het schoonmaken van alleen de garage, niet het gehele huis. 
Measure: Je meet de gehele garage en de benodigde ruimte die jij nodig hebt voor je motor. 
Analyse: Je begrijpt dat er allemaal verschillend materiaal ligt door de gehele schuur heen en voor al dit materiaal moet ook voldoende opbergruimte zijn. Een ‘spaghetti diagram’ kan helpen om de verspilling samen vast te stellen (er vanuit gaande dat je de garage deelt met anderen, want sommigen houden van ‘eigen verspilling’ 😊) 
Improve: Je maakt gebruik van Lean (5S) om onnodig materiaal te identificeren en om tot een verbeterde opbergruimte te komen 
Control: Je probeert jouw plan ook te onderhouden op lange termijn met labels en zorgt er voor dat dit nieuwe systeem makkelijk te handhaven is. 

DMAIC vs DMADV: Structuur DMAIC

Dit model kan natuurlijk gebruikt worden in elke situatie en op elke schaal. DMAIC wordt met name toegepast in organisaties van tientallen tot meer dan duizenden collega’s die met vele veranderingen en/of optimalisaties in vele processen of afdelingen bezig zijn.

Zoals de genoemde Shared Service Centre van een dienstverlener. Of om minder administratietijd in de zorg te realiseren. Of om de doorlooptijd van vergunningsaanvragen in een gemeente te versnellen. Of in de maakindustrie een productielijn te vergroenen (minder CO2) of verbeteren (minder afkeur). 
 

Wat is DMADV?

Waar DMAIC gericht is op het verbeteren van bestaande processen, is DMADV gericht op het ontwikkelen van nieuwe processen of producten die voldoen aan de eisen van de klant. De afkorting DMADV staat voor Define, Measure, Analyse, Design en Verify. Meer weten over de DMADV Fases? Lees dan verder over DMADV (DFSS). 
 
Om terug te komen op het voorbeeld van de garage en de motor die jij net hebt aangeschaft: de Define en Measure stappen zijn in naam hetzelfde. Het kan zijn dat je bij DMADV in de analyse-fase erachter komt dat het nodig is voor een complete herinrichting van jouw garage, anders gaat de motor niet passen.

Op basis van deze resultaten ga jij de Design-fase in en ontwerp je een nieuw opbergsysteem met een efficiënte indeling en voldoende opbergruimte (inclusief uitbouw bijvoorbeeld). Of dat je zelfs een eigen motor gaat ontwikkelen in je garage die wel past in de ruimte dat je berekent hebt tijdens de analyse-fase.  

Tijdens de Verify-stage test je het nieuwe opbergsysteem om te verifiëren of het voldoet aan de specificaties en het doel van het project. Of, als productontwikkeling je wens was, dat je nieuwe (e-)motor werkt.  

Zoals te zien is, richt de DMADV-methode zich meer op het ontwerpen en implementeren van nieuwe processen dan op het verbeteren van bestaande processen. Het DMADV zou al helemaal geschikt geweest zijn als er geen bestaande garage opslag was en er een geheel nieuwe ruimte (of motor) moest ontworpen worden. 

DMAIC vs DMADV: structuur DMADV

Verschillen en overeenkomsten tussen DMAIC en DMADV

DMAIC vs DMADV: De verschillen en overeenkomsten


In welke situaties kunnen DMAIC en DMADV het beste worden toegepast? 

Wanneer zijn deze twee projectmatige aanpakken aan te bevelen? Allereerst: als je in een organisatie werkt, welke afdeling-overstijgende uitdagingen hebben.    

Hieronder zijn enkele voorbeelden weergegeven (twee voorbeelden voor zowel DMAIC als DMADV).  

DMAIC is beter geschikt voor: 

 1. Een productiebedrijf dat al jarenlang een bepaald product produceert, maar merkt dat er veel klachten zijn over de kwaliteit van het product. DMAIC zou hier worden gebruikt om de oorzaak van het probleem te achterhalen en het bestaande productieproces te verbeteren om aan de specificaties te voldoen en de kwaliteit van het product te verbeteren. 
   
 1. Een ziekenhuis dat merkt dat er te veel vertragingen zijn in de behandeling van patiënten. DMAIC zou hier worden gebruikt om het huidige proces van patiëntbehandeling te analyseren en te verbeteren om de wachttijden te verminderen en de efficiëntie van het proces te verhogen. 

DMADV is beter geschikt voor: 

 1. Een bedrijf dat een nieuw product wil ontwikkelen dat nog niet eerder op de markt is gebracht. DMADV zou hier worden gebruikt om de vereisten van de klant te begrijpen, verschillende ontwerpopties te evalueren en het beste ontwerp te selecteren dat voldoet aan de vereisten van de klant. 
   
 2. Een bank die een nieuw klantenservicesysteem wil implementeren om de klanttevredenheid te verbeteren. DMADV is hier te gebruiken om de vereisten van de klant te begrijpen, verschillende systeemopties te evalueren en het beste systeem te selecteren dat voldoet aan de vereisten van de klant en de behoeften van de bank. Al dan niet samen / geïntegreerd met Agile werkmethoden zoals het uitvoeren van Scrum sprints, welke in de financiële dienstverlening bekender zijn
   

Wanneer zou je DMAIC en DMADV NIET gebruiken? 

Bij een echt kleine ‘startup’ (<10 mensen) adviseren wij met name Lean Start-up principes en andere best practices in te zetten.  

Als je met een relatief grote startup te maken hebt, kun je werken met ‘Lean DMAIC light’, lees hier meer over best practices van Lean DMAIC Light. 
DMAIC vs DMADV: start up

Als je denkt dat de te kiezen projectaanpak niet de uitdaging is? Omdat (project)teams al efficiënt en effectief diagnoses uitvoeren en goed samenwerken met sponsors en andere belanghebbenden om tot vernieuwingen te komen? Maar bijvoorbeeld dat de organisatie zelf te veel ‘schotten’ heeft (silo’s) of een zeer trage besluitvorming heeft.

Dan kun je denken aan het verbeteren van het innovatieproces zelf. Dit kan door een DMAIC te starten met steun van je CIO/ CTO/ CX. Lees dan al vast de blog: Hoe verbeter je je innovatieproces met een lean quick scan?

Conclusie

Het belangrijkste verschil is dat DMAIC wordt gebruikt voor bestaande processen te verbeteren en te corrigeren, terwijl DMADV gericht is op het ontwerpen en implementeren van nieuwe processen en/of producten. 
 
Beide modellen bestaan uit vijf fasen, maar gebruiken andere tools en technieken om tot een continue verbetering te komen. Verder richt DMAIC zich op het identificeren en elimineren van oorzaken van problemen met behulp van Lean en/of statistische hulpmiddelen en technieken. DMADV maakt gebruik van (lab-)analyses, experimenten, simulaties en modellering om ontwerpalternatieven te evalueren, te testen, uit te werken …. En om iets nieuws te lanceren.
DMAIC vs DMADV

DMAIC en DMADV in de praktijk brengen

Wil je wat meer sturing in hoe je beide modellen inzet in de praktijk? Dan kun je een Lean Six Sigma training volgen bij LSSP. Bij een Green Belt training ga je, naast het theoriedeel, ook aan de slag met jouw eigen DMAIC project binnen jouw organisatie. 

Wil je aan de slag met een DMAIC-project? Lees dan onze blog over de praktijkcertificering van de Green Belt.

Meer lezen over de volgende onderwerpen:

Meer weten over DMAIC of DMADV?

LSSP_Marcus-zw

Marcus Bergman

Master Black Belt

Over LSSP:
Meer dan 50 jaar ervaring in het trainen, coachen en adviseren in lean en Six Sigma.

Portretfoto Marcus cirkelvorm

Marcus Bergman

Master Black Belt

Trainer/Adviseur

"Bestaand proces? DMAIC! nieuw proces? DMADV!"

Onze Lean Six Sigma Trainingen

Benieuwd naar wat wij doen?
 
In onze brochure vind je ons volledige trainings- en consultancyaanbod.
Download de brochure