Lateraal denken | Lean Six Sigma Partners

Intro
Lateraal denken is een term van de Britse medicus en psycholoog Edward de Bono, die hier in een groot aantal boeken verschillende technieken voor heeft beschreven. De traditionele manier om problemen op te lossen is verticaal: recht op het doel af. Bij lateraal denken kijk je van opzij naar je probleem. En dan zijn er ineens hele andere oplossingen.
Een paar voorbeelden van lateraal denken vind je hierna.

Draai het probleem om
Je kunt bijvoorbeeld het probleem omdraaien. Als je meer tijd over zou willen houden, vraag je dan af wat je zou kunnen doen om juist nóg minder tijd over te houden. Als je dat allemaal NIET zou doen, is de kans groot dat je krijgt wat je wilt: meer tijd.

Leren Lateraal denken? Klik dan hier en schrijf je in voor de Green Belt training.

Verzin een analogie
Je kunt ook een analogie verzinnen voor je probleem. Stel je eens voor dat je bedrijf een racefiets is waarmee je wedstrijden wilt winnen. Waar moet die fiets dan aan voldoen? En je training, je team, je planning van de wedstrijden? Vertaal die oplossingen dan voor je bedrijf, en je ziet wat je kunt doen om bijvoorbeeld de winstgevendheid te vergroten.

Random Word
Ook Random Word is een creatieve techniek die door De Bono is bedacht. Prik een willekeurig woord in een (woorden)boek, en geef eigenschappen van dat woord aan. Bijvoorbeeld: sneeuw. Sneeuw is wit, koud, glad et cetera. Verbind die eigenschappen met jouw probleem. Dat levert verrassende inzichten op. Interessant voor het verzinnen van slogans bijvoorbeeld.

De zes denkhoeken
De zes denkhoeden is ook een voorbeeld van een laterale aanpak. Hierbij is sprake van zes verschillende invalshoeken (zes kleuren). Dit is op de volgende pagina in detail uitgewerkt.

Synoniem en/of alternatief
Lateraal denken wordt ook wel Out of the box denken genoemd.

 Praktijkcertificering Green Belt

 

Ontdek onze trainingen