Visual Management

op

Visual Management communiceert in beelden in plaats van met woorden. Het ‘managen’ van visualisaties betekent dat duidelijk dient te zijn waar en hoe je op een signaal reageert.

Doelen van visual management

  • Aanwijzingen en instructies inzichtelijk maken
  • Underperformance onderkennen, er goed over besluiten en op reageren

Toelichting

Eén beeld zegt meer dan duizend woorden. En zo is het ook. Met visuele hulpmiddelen (plaatjes, grafieken of video’s) ziet iedereen in één oogopslag waar hij of zij aan toe is. Denk aan de bewegwijzering op Schiphol of de zelfbouwinstructies van IKEA.

Voor zowel productieomgevingen als administratieve processen kun je hiervan veel plezier hebben. Ook grafieken actief gebruiken zijn een vorm van Visual Management: het is dé manier om een grote groep data in één oogopslag te kunnen interpreteren . En erop te acteren.

Door plaatjes in plaats van woorden te gebruiken, vergroot je de waarschijnlijkheid dat gegeven aanwijzingen worden opgevolgd. Maar dat is nog geen garantie: niet voor niets staan visuele hulpmiddelen op het een na laagste niveau in de borgingspiramide. Het is dus nodig het effect ervan in de gaten te houden en te weten hoe je zult ingrijpen, wanneer dat nodig blijkt. Kortom: je dient de visualisatie ook nog te ‘managen’.

Visual management aanpak

Organiseer je werkplek op geordende wijze, inclusief standaarden. In de maakindustrie en logistiek wordt onder andere 5S, TPM en Takttijden ingezet. Over het specifiek visualiseren van instructies: met flow charts kun je het verloop van een proces schematisch voorstellen.

Maak gebruik van exploded views om gecompliceerde productsamenstellingen en hun onderdelen te laten zien. Met pictogrammen kun je de nadruk leggen op (in een gebied) geldende regels. Met plaatjes (eventueel in 3-D), foto’s of instructievideo’s kun je de gewenste situatie visualiseren, zodat iedereen die gemakkelijk met de bestaande situatie kan vergelijken.

Gebruik voor het visualiseren van cijfers en data of voor het monitoren van prestaties geschikte grafieken, kleurcoderingen, diagrammen of pictogrammen.

Gebruik werkinstructies, standaarden en een overlegritmiek (zoals dagstarts) om op variaties in prestaties te reageren. Hierbij dient het Management een actieve bijdrage te leveren. 

Synoniem van visual management

Wordt ook wel Visual Process Monitoring of Visual Factory genoemd (Engels).

Duur van visual management

Het ontwikkelen op afdelingsniveau van effectief Visual Management is een proces van jaren. Enkele specifieke voorbeelden kun je in enkele minuten bedenken.

Voorbeelden van visual management

Hieronder zijn diverse voorbeelden van Visual Management weergegeven.

Voorbeelden van visual management

Meer lezen over de volgende onderwerpen:

Meer weten over visual management?

Jorgen-Putman

Jörgen Putman

Trainer/adviseur

LSSP boek: Samenzinnig verbeteren
De complete toolbox om aantoonbaar te verbeteren.

Jorgen-Putman

Jörgen Putman

Master Black Belt

"Eén beeld zegt meer dan 1000 woorden."

Onze Lean Six Sigma Trainingen

Benieuwd naar wat wij doen?
 
In onze brochure vind je ons volledige trainings- en consultancyaanbod.
Download de brochure