Lean in het DNA van de organisatie | Jörgen Putman

op

Consultant Jörgen Putman vertelt over het implementeren van Lean binnen een organisatie in de pensioenwereld. 

Achtergrond

Binnen de pensioenwereld, en generiek in een transactie-verwerkende omgeving, komen vaak dezelfde doelstellingen naar voren: de klant moet vooral gemak ervaren en aan de achterkant zijn backoffice processen zo efficiënt mogelijk ingericht. Steeds meer door slim gebruik te maken van digitale oplossingen. Dat laatste leidt vaak tot een (overdreven) omarming van allerlei nieuwe digitale-ontwikkel-methodes, zoals Agile werken, scrummen of het SAFE framework. Terwijl de oplettende lezer ziet dat de klant vooral gemak moet ervaren wanneer hij/zij onderdeel is van het proces.

Tegelijkertijd is er al een poos een trend in de financiële dienstverlening om de organisatie in te richten op basis van ketens, om op die manier het proces denken te stimuleren en keuzes te kunnen maken die vooral het proces en de mensen die in dat proces werken ten goede komen: de processen om uiteindelijk de klant te bedienen. Of zoals hierboven benoemd de klantervaring te optimaliseren. Met name dit laatste is iets waar Lean ontzettend kan helpen. Een keteninrichting, proces denken, en het verbeteren van processen, uiteindelijk voor de klant. Door effectiviteit en efficiëntie in die ketens te verhogen.

Vraagstelling
De organisatie is de afgelopen jaren behoorlijk gegroeid, in klanten, volume, en ook in complexiteit. Om bij te dragen aan het verhogen van de effectiviteit en de efficiëntie in verschillende ketens is LSSP gevraagd te helpen om Lean in het DNA van de organisatie te krijgen. Simpeler werken, volgens een standaard. Het continu verbeteren opstarten en een flinke boost geven. Maar hoe begin je met continu verbeteren?

Aanpak
Een start maken met continu verbeteren. Dat is vooral klein beginnen, en in kleine stapjes steeds een beetje meer doen, en alles steeds een beetje beter doen. De aanpak is typerend voor LSSP: er is binnen 1 keten een start gemaakt met zowel training als projectselectie. Door middel van een Hoshin Kanri zijn de verbetertrajecten aan de jaardoelen en lange termijn strategie van de organisatie gekoppeld. Het grote plaatje, maar ook de concrete verbeteracties zijn hierdoor op elkaar afgestemd, zodat bottom-up verbeterinitiatieven ook daadwerkelijk bijdragen aan de organisatiedoelstellingen. De nadruk ligt daarin altijd op kennis én kunde, waardoor het hands-on wordt. Vanuit de trainingen volgen de eerste verbeterinitiatieven. Green- en Black Belt trainingen leiden tot grote, afdeling overstijgende verbeterinitiatieven, terwijl Yellow- en Orange Belt trainingen leiden tot kleine initiatieven binnen de eigen afdelingen.

Resultaten
Klein beginnen en vanuit de kleine resultaten het grotere plaatje steeds verder invullen en uitdragen. Door middel van Lean Six Sigma trainingen, grote projecten en kleinere initiatieven. Het heeft concreet geleid tot meer dan 300 getrainde Orange Belts en ongeveer 45 Green Belts. De bij elkaar 10 grote verbeterprojecten en meer dan 100 Kaizens hebben geleid tot >3 miljoen euro aan jaarlijkse baten. Op een organisatie van meer dan 900 specialisten betekent dit dat ongeveer 1 op de 3 mensen, op verschillende niveaus de juiste kennis en kunde heeft om de continu verbeterambitie van de organisatie naar een hoger niveau te tillen. Door efficiënter en effectiever te werken draagt de ingezette richting van Continu Verbeteren bij aan het behalen van verschillende strategische doelstellingen.

LSSP. Voor als je écht samen met elkaar wilt verbeteren. Snel meer weten? Neem vrijblijvend contact op:

Telefoon: +31651697938Jorgen-Putman
Mail: jorgen.putman@leansixsigmapartners.nlMeer over LSSP consultancy

Meer lezen over de volgende onderwerpen:

Spreek met een expert

LSSP_Marcus-zw

Marcus Bergman

Master Black Belt

Over LSSP:
Meer dan 50 jaar ervaring in het trainen, coachen en adviseren in lean en Six Sigma.

LSSP_Marcus-zw

Marcus Bergman

Master Black Belt

Trainer/Adviseur

"Waarom Lean Six Sigma? Vanwege het unieke karakter van de aanpak ontstaat er een echte win-win voor klanten en organisatie."

Onze Lean Six Sigma Trainingen

Benieuwd naar wat wij doen?
 
In onze brochure vind je ons volledige trainings- en consultancyaanbod.
Download de brochure