Wat is het verschil tussen een Yellow Belt en Orange Belt?

op

Net als bij judo en karate geldt hoe donkerder de kleur, hoe meer ervaren de beoefenaar. De Yellow Belt en Orange Belt zijn beide bewustwordingstrainingen waarin je de basis leert van Lean Six Sigma. 

Maar wat is dan het verschil tussen de twee? In deze blog gaan we dieper in op dat verschil zodat jij een weloverwogen keuze kunt maken.

Wat is een Yellow Belt?

Een Yellow Belt in Lean Six Sigma vertegenwoordigt een basisniveau kennis van de methodologie. Mensen met een Yellow Belt begrijpen de kernprincipes van Lean en kunnen effectief bijdragen aan verbeterprojecten onder begeleiding van een Green Belt of Black Belt.

Hoe ziet een Yellow Belt training eruit?

De Yellow Belt training duurt één dag en tijdens deze training raak je bekend met de Lean filosofie en breng je de theorie meteen in praktijk door middel van praktijkoefeningen. Na de Yellow Belt training begrijp je de Lean basisbegrippen, kun je verspillingen herkennen en kun je direct een start maken met continu verbeteren door je kennis van enkele tools zoals TIMWOODS, het Visgraatdiagram en de Value Stream Map

Nieuwe call-to-action

Wat is een Orange Belt?

Een Orange belt is een hoger niveau van certificering dan een Yellow Belt, wat betekent dat je meer diepgaande kennis hebt van Lean en Six Sigma.
Orange Belts kunnen zelfstandig kleine verbeteringen doorvoeren volgens de A3 methode. Ook kunnen zij verschillende workshops herkennen en (deels) faciliteren en fungeren vaak als teamleden binnen grotere verbeterprojecten.

Hoe ziet een Orange Belt training eruit?

LSSP training impressieDe Orange Belt training duurt twee dagen en net als bij de Yellow Belt training is het doel bekend te raken met de basisprincipes van Lean Six Sigma. Echter ga je in deze training dieper op de theorie in en ga je zelf aan de slag met een klein verbeterproject aan de hand van de DMAIC-methode zodat je de theorie direct leert toe te passen. 

De Orange Belt training is niet een vervolg op de Yellow Belt training en kunnen los van elkaar gevolgd worden. Zowel de Yellow als Orange Belt kunnen zonder vooropleiding gevolgd worden. 

Nieuwe call-to-action

 

De rol van een Yellow Belt en Orange Belt binnen een organisatie

De waarde van een Yellow Belt en Orange Belt in een organisatie wordt vaak onderschat. Hoewel deze Belts de verbeterprojecten niet leiden, zijn in meerdere organisaties deze awareness trainingen met succes ingezet om de Lean filosofie als een olievlek door de organisatie te verspreiden en elke werknemer actief te betrekken bij verbetertrajecten.

 

Wat is het verschil tussen een White Belt en een Yellow Belt?

Er is binnen de Lean Six Sigma beltstructuur nog een belt onder de Yellow Belt en dit is de White Belt. Het belangrijkste verschil tussen een White Belt en een Yellow Belt ligt in de diepte van kennis en betrokkenheid bij verbeterprojecten. Waar White Belts een passief begrip hebben van de concepten, kunnen Yellow Belts actiever deelnemen aan projecten en hebben ze een beter begrip van de tools en methoden die worden gebruikt in Lean Six Sigma. 

De White Belt training is daarom nog korter dan de Yellow Belt training en bedraagt vaak maar een halve dag.

 

Conclusie 

Of je nu kiest voor een Lean Six Sigma Yellow Belt of Orange Belt, beide certificeringen kunnen waardevol zijn voor je carrière en persoonlijke ontwikkeling. Het belangrijkste is om te bepalen welke certificering het beste past bij je huidige niveau van ervaring en je professionele doelen.

Wat je keuze ook is, beide certificeringen zullen je helpen om waardevolle vaardigheden op te doen en een start te kunnen maken met Lean Six Sigma.

Meer lezen over de volgende onderwerpen:

, ,

Vragen over de Yellow en Orange Belt?

Website - Vincent - ZW - AREY20240301-0140-BW-1

Vincent Putman

Black Belt

Over LSSP:
Meer dan 50 jaar ervaring in het trainen, coachen en adviseren in lean en Six Sigma.

Website - Vincent - ZW - AREY20240301-0140-BW-1

Vincent Putman

Black Belt

"Yellow en/of Orange Belts zijn van grote waarde voor een lean organisatie"

Onze Lean Six Sigma Trainingen

Benieuwd naar wat wij doen?
 
In onze brochure vind je ons volledige trainings- en consultancyaanbod.
Download de brochure