Het invoeren van een oplossing gaat niet zonder slag of stoot. Met de effort/benefit diagram maak je inzichtelijk welke oplossingen letterlijk de moeite waard zijn, welke te bewerkelijk en welke je nader zou moeten onderzoeken, bijvoorbeeld met een kosten/baten analyse.
Het opstellen van een Effort/Benefit matrix doe je samen met een groep. Samen selecteer je díe oplossingen waarvan je de hoogste opbrengst verwacht ten opzichte van de bewerkelijkheid ervan.
Doel van de effort/benefit diagram
- Eventuele oplossingen beoordelen via de verhouding tussen de verwachte bewerkelijkheid en het te verwachten voordeel
- De oplossingen selecteren met de gunstigste verhouding tussen die twee
Effort/benefit diagram aanpak
- Zorg allereerst dat je samen een werkbare definitie hebt wat je onder effort en benefit verstaat. Hang die definities duidelijk zichtbaar op
- Maak een matrix met de hoogte van het voordeel op de verticale as, en de mate van bewerkelijkheid op de horizontale
- Laat de deelnemers elk alternatief zowel beoordelen op bewerkelijkheid als op de te verwachten voordelen, en geef elk alternatief zijn overeenkomstige plaats in het diagram
- Onderzoek de minst bewerkelijke alternatieven met de hoogste opbrengst als eerste
Synoniem van de effort/benefit diagram
De effort/benefit diagram of matrix staat ook wel bekend als PICK Chart (Possible, Implement, Challenge, Kill) of het Impact/Inzet diagram. Als je praat over gemak, in plaats van inzet, wordt het diagram misschien intuïtief logischer voor aanwezigen.
Duur van het maken van een effort/benefit diagram
De duur is gauw een half uur (wel afhankelijk van het aantal oplossingen).
Voorbeeld van een effort/benefit diagram
Eventuele oplossingen beoordelen via de verhouding tussen de verwachte bewerkelijkheid (investering) en het te verwachten voordeel (impact).