Operationele Definitie | Lean Six Sigma Partners

Doel
• Komen tot een werkbare, valide beschrijving van een indicator (grootheid), zodat deze accuraat en precies gemeten wordt

In het kort
Een operationele definitie is nodig om een indicator meetbaar te krijgen. Het is een praktische omschrijving van wat je meet, en hoe je meet.

Meer te weten komen? Klik dan hier en schrijf je in voor de Green Belt training.

Toelichting
Een operationele definitie is lang niet altijd vanzelfsprekend. Hoe meet je bijvoorbeeld Quality Time? Of de ‘bijvangst’ van vissers op het IJsselmeer, zodat het meetbaar is in de praktijk.

Een goede operationele definitie bevat:
• Een ondubbelzinnige omschrijving van een indicator inclusief fysische* en statistische eenheid** (het wat)
• Een duidelijke aanwijzing wanneer de meting begint, wanneer deze eindigt en met welke methoden, apparaten en eventuele formules het meetresultaat tot stand komt (het hoe).

* De fysische eenheid is hierbij de maat waarin een indicator (grootheid) wordt uitgedrukt. Je kunt een afstand bij voorbeeld in kilometers, centimeters of picometers uitdrukken.
** De statistische eenheid is het object waaraan je meet. Bij het meten van doorlooptijden van een factuur (object) is de statistische eenheid: factuur.

Aanpak
Je bepaalt de operationele definitie (deels) met de groep. Ook kan een klant deze opleggen.

Synoniem en/of alternatief
Het tegenovergestelde wordt een conceptionele of theoretische definitie genoemd.

Duur
De discussietijd met experts en groepsleden bepaalt de duur: je kunt de operationele definitie in enkele minuten opstellen, maar kan ook een intensieve discussie van een uur zijn.

Praktijkcertificering Green Belt

 

 

 

Ontdek onze trainingen