Scrum Sprint (Agile)

op

Scrum is een Agile ontwikkelmethode, ontwikkeld om het mislukken van kostbare ICT projecten te voorkomen. De term Scrum is ontleend aan de sport Rugby en benadrukt de wendbaarheid van het uitvoerend team.

Doel van een Scrum Sprint

Het doel is een nieuw en werkend (software)onderdeel opleveren per Scrum Sprint.

Toelichting

In een baanbrekend artikel uit 1986 (HBR, Takeuchi en Nonaka) werd de term “Scrum” geïntroduceerd bij het ontwerpen. Basisprincipe: beter succes boeken met kleine stapjes, dan veel werk verrichten om er dan uiteindelijk achter te komen dat het niet werkt.

Hoewel beroemd binnen ICT innovaties, is Scrum ook voor andere ontwikkeltrajecten bruikbaar. Het project wordt opgedeeld in korte ontwikkelfasen (de zogenaamde Scrum Sprints). Ook in de sprint zelf wordt werk zoveel mogelijk opgedeeld in ‘klusjes’ of taken van 2 tot 4 uur.

Typische tools binnen Agile voor het bepalen van klanteisen (requirements) zijn user stories en use cases. Voor de zelforganiserende teams gedurende de sprint zijn onder andere de staande teamsessies (de stand-up), het Scrumbord en de feedback erbij van belang.

Scrum Sprint aanpak

De drie rollen: stel het totale Scrum team samen (Development Team, Product Owner en Scrum Master). Zet behalve inhoudelijke experts zoals designers, testers etc., ook een rol bij als gebruiker/ klant en opdrachtgever (de Product Owner). Stel ook een zogenaamde Scrum Master aan die het proces begeleidt

Twee lijsten: (1) Een werkvoorraad eisen (zogenaamde Product Backlog van de Product Owner) en (2) Een deel ervan wordt als werkvoorraad taken / items opgepakt in een sprint (Sprint Backlog). Definieer hierbij ook de definition of done per item

Het team is zelf verantwoordelijk voor planning, werkverdeling en voortgangsbewaking. Acties  worden op een Scrumbord vastgelegd. Elk teamlid is verantwoordelijk voor de eigen planning en resultaten. Enige professionaliteit is vereist

Vier meetings: (1) Sprint Planning, (2) Het Scrum team komt dagelijks bijeen voor een staande vergadering, de stand-up. Daarbij gaat elk teamlid kort in op drie vragen: Wat heb je sinds de vorige stand-up bereikt? Wat denk je morgen bereikt te hebben? En ‘Heb je een hulpvraag?’. (3) Houd aan het eind van elke sprint een demo met belanghebbenden/ eindgebruikers. (4) De Sprint Retrospective: evalueer als team, leg herijkte klantprioriteiten vast, zodat volgende sprints nóg beter worden.

Een aangepaste, beroemde schematisatie van dit scrum-proces is hieronder geplaatst.

Schematisatie van een scrum proces

Synoniem en alternatief van een Scrum Sprint

De Agile aanpak Scrum noemen sommigen Lean IT Development. Los van dat principes van Agile nogal Lean aandoen (pionier Jeff Sunderland geeft zelf ook de invloed van Toyota aan), komen er letterlijk typische Lean tools in voor. Een Scrum board bijvoorbeeld heette vroeger –en buiten de ICT nog steeds- een Kanban board; al heel lang standaard binnen Lean. Alternatief is de zeer breed inzetbare Lean Startup ontwikkelmethode BML.

Duur van een Scrum Sprint

Een Scrum sprint duurt meestal 1, 2 tot maximaal 4 weken. Organisaties hebben een vaste ritmiek, niet alleen in de sprint zelf maar ook wanneer welke sprints plaatsvinden.

Scrum Sprint voorbeeld

Er zijn legio voorbeelden. Denk bij een Scrum Sprint bijvoorbeeld niet aan het bouwen van een uitgebreide APP, maar aan het bouwen van één feature per sprint.

Meer lezen over de volgende onderwerpen:

Meer weten over de scrum sprint?

Portretfoto Marcus cirkelvorm

Marcus Bergman

Trainer/adviseur

LSSP boek: Samenzinnig verbeteren

De complete toolbox om aantoonbaar te verbeteren.

 

Portretfoto Marcus cirkelvorm

Marcus Bergman

Master Black Belt

"Ondanks de essentiële Agile rollen, zijn uitkomsten sterk afhankelijk van de diverse teamvaardigheden."

Onze Lean Six Sigma Trainingen

Benieuwd naar wat wij doen?
 
In onze brochure vind je ons volledige trainings- en consultancyaanbod.
Download de brochure