Binnen een organisatie in de food industrie lagen de prestaties van elke productielocatie ver uit elkaar, zo liep de ene locatie beter dan de ander.
Vanwege de hoge productievolumes was de impact groot van het produceren van 1% minder of meer per maand. Een oplettende projectleider viel op dat bij een van de productielocatie, de omsteltijd (SMED) aanzienlijk ver boven de target lag. Op deze zelfde locatie lag de productiviteit van de productielijn lager dan gewenste niveau. Waarom? dat was nog niet duidelijk.
Grondige analyse leidt tot ‘Red X’
In eerste instantie bleek het moeilijk om grondoorzaken te vinden op de vraag: Waarom is de productiviteit van de productielijn laag?
Werkprotocollen werden gevolgd en het personeel was gemotiveerd, dus daar lag het niet aan. Om tot de Red X (de grondoorzaak) te komen, werden de werkprotocollen grondig doorgenomen en dit bleek echter de sleutel naar succes. Want door deze te analyseren, bleek een schoonmaak-protocol veel strikter te zijn opgesteld dan noodzakelijk. Er werd, simpel gezegd, onnodig veel schoon gemaakt!
Dit bleek de grondoorzaak te zijn van de lage productiviteit van de productielijn.
Eenvoudige maar zeer effectieve oplossing
Met enkele kleine aanpassingen aan het schoonmaak protocol en een instructie voor de medewerkers werd de omsteltijd verlaagd met maar liefst 40%. Hierdoor kan er jaarlijks fors meer geproduceerd worden en met de hoge volumes leidde dit tot een omzetstijging van zo’n € 1.200.000!
Een prachtig voorbeeld van het belang van het doen van een grondige analyse. En ook een mooi voorbeeld dat zodra de analyse goed is gedaan, de oplossingen vaak relatief eenvoudig zijn om te bepalen en deze bovendien zeer effectief zijn.