De 5 belangrijkste tools in de Orange Belt training

op

Er is al eerder een blog schrijven over de 5 belangrijkste tools in een Yellow Belt training. Één van de verschillen tussen een Yellow Belt en een Orange Belt training is dat de Orange Belt een dag langer duurt en dus worden er logischerwijs meer tools behandeld.

Tools zoals de Visgraat-analyse en de Value Stream Map komen ook voor in de Orange Belt training, echter richt deze blog in op de tools die niet in de Yellow Belt training voorkomen, maar wel in de Orange Belt.

Hierdoor weet jij wat je in de training kan verwachten en waar je na de training mee aan de slag kunt binnen je eigen organisatie.

SIPOC

Het acroniem SIPOC staat voor Supplier, Input, Process, Output en Customer. SIPOC is een visueel hulpmiddel dat een overzicht biedt van het volledige proces, van leverancier (Supplier) tot klant (Customer). Met deze tool krijg je een duidelijk beeld van alle belangrijke elementen in een proces, waardoor je beter kunt begrijpen hoe deze elementen samenwerken en waar mogelijke verbeterpunten liggen.

SIPOC Template

Project Charter 

Een Project Charter is een document dat de belangrijkste details van een jouw verbeterproject beschrijft, zoals de doelstellingen, scope, teamleden, tijdlijn en verwachte resultaten. 

Dit document dient als een formele handdruk van een verbeterproject en zorgt ervoor dat alle betrokkenen op één lijn zitten. Het gebruik van een Project Charter helpt bij het definiëren van duidelijke doelen en verwachtingen, wat cruciaal is voor het succes van elk project.

Meer informatie in de blog van hoe je een effectieve Project Charter maakt

DatacollectieplanDatacollectieplan voorbeeld 2

Een datacollectieplan is een strategisch actieplan dat in ieder geval beschrijft welke gegevens verzameld moeten worden, hoe deze gegevens verzameld zullen worden en hoe deze gegevens gemeten gaan worden.

Met een goed opgesteld datacollectieplan kun je ervoor zorgen dat je de juiste gegevens verzamelt, wat leidt tot nauwkeurige analyses en effectieve verbeteringen in je processen.

Naast het datacollectieplan leer je ook verschillende data-analyse tools en grafieken om dit te visualiseren.

Introductie tot de DMAIC-projectaanpak

Naast het leren van praktische tools, wordt in onze training ook de krachtige projectaanpak van DMAIC geïntroduceerd. DMAIC staat voor Define, Measure, Analyse, Improve, Control.

Deze aanpak biedt een gestructureerd kader dat voorkomt dat je overhaaste conclusies trekt. Het begint met het helder definiëren van het probleem en het uitvoeren van een grondige nulmeting om de grootte van je probleem vast te stellen.

Door alle mogelijke oorzaken te analyseren en te valideren in de Analyse fase kan de grondoorzaak worden vastgesteld. Na het vaststellen hiervan kan er over oplossingen worden nagedacht.

Meer lezen over de kracht van de DMAIC-methode?

 undefined-May-28-2024-10-17-55-5291-AM-1

5S

5S is een methodologie die gericht is op het creëren en behouden van een georganiseerde, efficiënte en veilige werkplek. Door deze stappen te volgen, kun je de werkplek optimaliseren, verspilling verminderen en de productiviteit verhogen.

5S is een fundamenteel onderdeel van Lean en is opgebouwd uit de volgende fases:

Door al deze tools te begrijpen en direct toe te passen in de praktijk krijg je een goed begrip van Lean Six Sigma en kun je direct aan de slag binnen je eigen organisatie.

Meer lezen over de volgende onderwerpen:

,

Meer weten over de Orange Belt?

Portretfoto Vincent cirkelvorm

Vincent Putman

Black Belt

Over LSSP:
Meer dan 50 jaar ervaring in het trainen, coachen en adviseren in lean en Six Sigma.

Website - Vincent - ZW - AREY20240301-0140-BW-1

Vincent Putman

Black Belt

"Door het inzetten van deze tools kunnen al aanzienlijke verbeteringen gerealiseerd worden"

Onze Lean Six Sigma Trainingen

Benieuwd naar wat wij doen?
 
In onze brochure vind je ons volledige trainings- en consultancyaanbod.
Download de brochure