Een OCAP (Out of Control Action Plan) is getrouwd met Control Charts. Doel was om in geval van nood direct tot actie te kunnen overgaan. Een OCAP is een concrete flow chart, welke door medewerkers ingezet worden om ongewone situaties direct uit te zoeken.
Doelen van OCAP
- Snel kunnen reageren wanneer je buiten de statistische regelgrenzen komt
- Een antwoord klaar hebben op verstoringen van de productie
Toelichting
Een OCAP is als begrip bij Philips ontwikkeld door de ex-marinier Tom Bassett, en valt onder Statistical Process Control (SPC), zeg een geavanceerde vorm van Visual Management.
‘Don’t call a meeting when you’re under enemy fire’ (Als je onder vuur ligt, roep dan geen vergadering bijeen) was het motto van Bassett. Zorg liever dat je een actieplan hebt voorbereid om direct actie te kunnen nemen.
Vooral als je een borgingsmethode hebt gekozen die laag in de borgingspiramide staat, zoals werkinstructies of visuele hulpmiddelen, loop je een betrekkelijk grote kans dat je borging onvoldoende is. Houd zeker dan voor dergelijke situaties een reactieplan achter de hand.
OCAP aanpak
- Breng de risicofactoren in kaart met een visgraatdiagram (Machine, Mens, Methode, Materiaal, Milieu, Meting). Je kunt hier ook een FMEA voor gebruiken
- Prioriteer de risico’s: de belangrijkste risicofactor krijgt het cijfer 1 en zo verder
- Onderzoek bij een calamiteit eerst het belangrijkste risico met een OCAP
- Los de gevonden oorzaak op en borg de gevonden oplossing
Synoniem en/ of alternatief van een OCAP
Een OCAP is een voorbeeld van een reactieplan, welke gekoppeld is aan Control Charts. Ook heb je een Out of Specification Action Plan (OSAP). Het is beiden een rampenplan.
Duur van een OCAP
Hooguit een week.