De Appelboom: Kies het juiste Lean Six Sigma project

op

Voor elk verbeterinitiatief binnen Lean Six Sigma is het belangrijk om de juiste aanpak te kiezen. Hoe groter het project, hoe meer tijd, middelen en geld er nodig zijn. Dit betekent echter ook dat de baten vaak groter zijn. Maar soms is de oplossing ook eenvoudig en snel te realiseren.

De appelboom is een visueel model dat wordt gebruikt binnen Lean en Six Sigma om aan te geven welke aanpak het beste past bij de omvang en complexiteit van een project. Hoe hoger de appel in de boom, hoe complexer het project en hoe meer tijd. Je hebt immers meer middelen nodig (een ladder of een mandje) om de appelen uit de boom te halen. De Quick Wins zijn de appels die voor het oprapen zijn of laaghangend fruit zijn.

 

Verbeteraanpakken appelboom

De Appelboom: Hoe Groot is Jouw Project?

Lage appels zijn snel te plukken en vereisen een eenvoudige aanpak, zoals Quick Wins of Kaizen-verbeteringen. Deze projecten hebben vaak een kortere doorlooptijd en brengen snel resultaat. Maximaal een aantal weken.

Ze laten medewerkers zien dat verandering mogelijk is en dat zelfs kleine verbeteringen grote voordelen kunnen opleveren, zowel voor zichzelf als voor de klanten. Bijvoorbeeld een extra kanaal open voor eenvoudige vragen bij een customer-care afdeling of het implementeren van 5S binnen een afdeling.

Hogere appels bevinden zich verder in de boom en vereisen meer tijd en analyse. Hier komen technieken zoals DMAIC (Define, Measure, Analyze, Improve, Control) of A3-probleemoplossing in beeld.

Deze methoden zijn bedoeld voor grotere en complexere projecten waarbij een grondige analyse en procesverbetering nodig zijn. Vaak zijn dit afdelingsoverstijgende projecten, dit wil zeggen dat er meerdere afdelingen betrokken zijn. Denk bijvoorbeeld aan het herontwerpen van een productieproces om defecten te verminderen.

Voor de meest strategische en innovatieve projecten, zoals het ontwikkelen van nieuwe producten of het herontwerpen van processen, kunnen DMADV of BML (Build-Measure-Learn)-cycli de beste keuze zijn.

Hoe kies je het juiste Lean Six Sigma project?

Binnen een organisatie helpt de appelboom om te weten welke verbeteraanpak geschikt is voor welke klus. Kijk daarbij naar de grootte van de klus (duurt het uren, dagen of vele maanden?) en het type uitdaging: gewoon doen (iedereen snapt wat er moet gebeuren), is een diagnose gewenst, of moet je echt iets nieuws (her)ontwikkelen?

Dit levert kunde en standaarden op, die meestal een positieve impact hebben op planning, betrouwbaarheid, snelheid van schakelen, gedrag en een goede aanpak.

De Piramide van Impact

Als het gaat om de hoeveelheid aan verbeteringen, en de impact ervan, spreken we eerder van een Piramide. Hoe groter het project, hoe minder vaak het (hopelijk) gedaan wordt. Anders verwoord: kleine verbeteringen komen in groten getale voor, maar blijven wel eens uit het zicht van je collega’s, laat staan je directie. In het figuur hieronder staat een piramide als voorbeeld (van een mkb-bedrijf uit de bouw).

Binnen een MKB bedrijf komt het het vaak in de volgende verdeling voor:
• enkele grote bedrijfsbrede projecten invoert, zoals een ICT-implementatie;
• een handvol verbetertrajecten zoals Green Belt DMAIC-projecten kunt invoeren;
• enorm veel kleine verbeteracties op de werkvloer hebt, die opgeteld veel opleveren.

Impactpiramide

 

Meer lezen over de volgende onderwerpen:

Meer weten?

Portretfoto Vincent cirkelvorm

Vincent Putman

Black Belt

Over LSSP:
Meer dan 50 jaar ervaring in het trainen, coachen en adviseren in lean en Six Sigma.

Portretfoto Vincent cirkelvorm

Vincent Putman

Black Belt

Trainer/Adviseur

"Hoe lager de appel in de boom, hoe korter de duur van het project"

Onze Lean Six Sigma Trainingen

Benieuwd naar wat wij doen?
 
In onze brochure vind je ons volledige trainings- en consultancyaanbod.
Download de brochure