De Kaizen methode: Kleine, voortdurende verbeteringen

op

Kaizen is een Japans concept dat vooral bekend staat als continu verbeteren. Kleine, voortdurende aanpassingen om verspilling te verminderen, efficiëntie te vergroten en kwaliteit te verbeteren. Deze vorm van werken zorgt al jaren voor een continue groei voor bedrijven die deze principes implementeren.

Wat is Kaizen?

Kaizen, afgeleid van de Japanse woorden "kai" (verandering) en "zen" (goed), staat voor continue verbetering die organisaties helpt om constant te groeien. Deze filosofie is gebaseerd op kleine, voortdurende verbeteringen in processen, producten en diensten.

Om een cultuur te creëren waarbij het continu verbeteren centraal staat, benadrukt Kaizen dat het belangrijk is dat tijdens de invoering van de principes alle medewerkers betrokken zijn.

Kaizen methode

De voordelen van Kaizen

Kaizen is voordelig voor alle organisaties die zich richten op continu verbeteren. Door kleine aanpassingen in processen en systemen door te voeren, kunnen organisaties defecten verminderen, producten van hogere kwaliteit leveren en het leidt ook tot verhoogde productiviteit.

Medewerkers worden gemotiveerd en aangemoedigd om problemen op te lossen en processen te stroomlijnen, wat resulteert in efficiëntere operaties en kostenbesparing. Bovendien stimuleert Kaizen een cultuur van betrokkenheid van medewerkers en empowerment, waardoor teamleden zich meer gewaardeerd en gemotiveerd voelen.

De principes van Kaizen

Kaizen is gebaseerd op de volgende principes

  • Continue verbetering
  • Respect voor mensen
  • Standaardisatie
  • Betrokkenheid van medewerkers

Deze principes vormen de basis van de Kaizen-filosofie en sturen de manier waarop organisaties verbeteringen identificeren en implementeren. Continue verbetering betekent dat geen enkel proces ooit als 'voltooid' wordt beschouwd, maar altijd ruimte heeft voor verbetering. Respect voor mensen benadrukt het belang van betrokkenheid van medewerkers en luisteren naar hun inzichten.
Nieuwe call-to-action

Het verschil tussen Kaizen en Six Sigma

Hoewel Kaizen en Six Sigma zich richten op procesverbetering, verschillen ze in aanpak. Bij een Kaizen aanpak wordt er meer gericht op continue verbeteringen en betrokkenheid van medewerkers, terwijl Six Sigma zich concentreert op het verminderen van variatie en procesnauwkeurigheid.

Beide methodes hebben dus hetzelfde doel maar worden toegepast afhankelijk van de specifieke behoeften van een organisatie, vaak worden ze samen ingezet voor het maximale resultaat.

De concepten van Kaizen vormen vaak de basis voor het begrijpen van de waarde die deze methode kan bieden aan organisaties, deze principes komen terug in de Yellow Belt en de Orange Belt trainingen.

Het implementeren van Kaizen in mijn organisatie

Het is belangrijk om te beginnen met het begrijpen van het begrip Kaizen en haar filosofie en principes. zoals bekend, is het van belang om een cultuur van continue verbeteringen te stimuleren en elke medewerker te betrekken bij het proces.

Dit omvat het identificeren van kansen voor verbetering, het vaststellen van duidelijke doelen en het verzamelen van relevante gegevens om veranderingen te ondersteunen. Aangezien het gaat om een cultuurverandering zal dit vaak niet over één nacht ijs gaan, voordat continue verbetering vanzelfsprekend is in een organisatie.

Het belangrijkste is het besef bij alle medewerkers dat iedereen hier een rol in heeft en eraan bijdraagt.

Wat is een Kaizen-event?

Een Kaizen-event is een geplande bijeenkomst of workshop waarin een specifiek probleem of proces wordt aangepakt. Het brengt verschillende teams samen om gezamenlijk oplossingen te ontwikkelen voor een specifieke probleem. De uitkomst van deze bijeenkomsten zijn vaak kleine verbeteringen met ook snelle resultaten. Hieronder een stappenplan van een hoe je een kaizen-event organiseert. 

Stappen voor het organiseren van een Kaizen-event

Een Kaizen-event bestaat uit zeven algemene stappen die kunnen worden gevolgd om een verbetering door te voeren:

1. Bepaal de probleemstelling (Probleemidentificatie): Identificeer het specifieke probleem of proces dat verbetering behoeft. Dit is de eerste en belangrijkste stap om de focus van de verbetering te bepalen.

2. Verzamel informatie en gegevens (Gegevensverzameling): Verzamel relevante gegevens en informatie over het proces of het probleem. Dit versterkt de probleemstelling met feiten en data zodat je weet wat de 0-meting is van het proces of het probleem.

3. Analyseer de huidige situatie (Probleemanalyse): Analyseer de verzamelde gegevens om de oorzaken van het probleem te achterhalen. Identificeer waar verspilling optreedt en waar verbeteringen mogelijk zijn.

4. Ontwikkel oplossingen (Oplossingsontwikkeling): Werk samen met een team om mogelijke oplossingen te bedenken voor het geïdentificeerde probleem. Deze oplossingen moeten praktisch en haalbaar zijn.

5. Test de oplossingen (Oplossingstest): Implementeer de voorgestelde oplossingen op kleine schaal om hun effectiviteit te evalueren. Hierbij wordt vaak de Plan-Do-Check-Act (PDCA) cyclus gebruikt. Voor grotere problemen wordt vaak de DMAIC-projectaanpak gebruikt.
kaizen methode: PDCA

6. Implementeer de verbeteringen (Implementatie): Als de geteste oplossingen succesvol blijken te zijn, implementeer ze dan op grotere schaal in het proces. Zorg ervoor dat de veranderingen goed worden gecommuniceerd en geïntegreerd.

7. Borg en monitor de verbeteringen (Monitoring en Borging): Blijf het proces monitoren en meet de resultaten om ervoor te zorgen dat de verbeteringen blijvend zijn. Pas indien nodig aan en blijf betrokken bij de continue verbetering van het proces.

Meer weten over de stappen van een Kaizen-event? Dit onderwerp komt terug in onze "bewustwordings" trainingen, maar ook in de Green Belt wordt hier verder op ingegaan.

Meer lezen over de volgende onderwerpen:

, ,

Meer weten over Kaizen?

Portretfoto Vincent cirkelvorm

Vincent Putman

Black Belt

Over LSSP:
Meer dan 50 jaar ervaring in het trainen, coachen en adviseren in lean en Six Sigma.

Portretfoto Vincent cirkelvorm

Vincent Putman

Black Belt

"De basis om een cultuur van continu verbeteren te creëren "

Onze Lean Six Sigma Trainingen

Benieuwd naar wat wij doen?
 
In onze brochure vind je ons volledige trainings- en consultancyaanbod.
Download de brochure