Als je geïnteresseerd bent in het verbeteren van processen en efficiëntie binnen je organisatie, is de term Green Belt je vast niet onbekend.
Maar wat is nu het verschil tussen een Lean Green Belt en een Lean Six Sigma Green Belt? Wat is precies de meerwaarde van Six Sigma?
Wat is een Green Belt?
Een Green Belt is een professional die getraind is in de methodes en tools van Lean Six Sigma, binnen een organisatie spelen zij een rol in het verbeteren van processen door middel van verbeterprojecten aan de hand van de DMAIC-aanpak en kleinere verbeterinitiatieven (Quick Wins).
Green Belts zijn verantwoordelijk voor het leiden van projecten, het implementeren van oplossingen en het waarborgen van de efficiëntie en kwaliteit van processen. Daarbij worden ze veelal begeleid door een Black Belt.
Een Green Belt besteedt vaak een deel van zijn tijd aan verbeterprojecten en voert daarnaast zijn reguliere werkzaamheden uit.
Wat is een Lean Green Belt
Hoewel Lean vaak samengaat met Six Sigma, legt een Lean Green Belt vooral de nadruk op de vijf Lean principes:
- Waarde bepalen
- Waardestroom inzichtelijk maken
- Het creëren van flow
- Het creëren van Pull
- Continu verbeteren
Lean Green Belts zijn getraind om acht soorten verspillingen (TIMWOODS) te identificeren en het toepassen van verschillende tools zoals 5S, visgraat-analyses en Value Stream Mapping.
Een Lean Green Belt is in staat om dagelijkse proces- en kwaliteitsproblemen op te lossen.
Wat is een Lean Six Sigma Green Belt
Een Lean Six Sigma Green Belt combineert de tools en technieken van zowel Lean als Six Sigma. Dit betekent dat je niet alleen leert hoe je verspilling kunt elimineren, maar ook hoe je variatie kunt verminderen en processen kunt optimaliseren met behulp van grondige data-analyse.
Vaak hebben projecten met Lean en Six Sigma een meer wetenschappelijke benadering, waarbij de Lean tools worden ondersteund met data-analyses en hypothese-toetsen.
Kortom, is jouw organisatie data-gedreven? En wil je vooral met grotere verbetertrajecten aan de gang? Dan zijn de additionele twee Six Sigma trainingsdagen van grote toegevoegde waarde.
De combinatie van Lean en Six Sigma voor het optimale resultaat
Lean en Six Sigma worden vaak samen gebruikt voor Green Belts vanwege hun complementaire benaderingen in procesverbetering. Zoals eerder vermeld: Lean richt zich op het elimineren van verspilling en het optimaliseren van processen om efficiëntie te verhogen, terwijl Six Sigma zich richt op het verminderen van variatie en het verbeteren van productkwaliteit door middel van data-analyse.
Door deze methodologieën te combineren, kan een Green Belt niet alleen processen stroomlijnen en doorstroom verbeteren, maar ook consistentie en kwaliteitscontrole versterken. De gecombineerde aanpak biedt flexibiliteit om diverse problemen aan te pakken en bevordert een cultuur van continue verbetering binnen organisaties.
Dankzij data-gedreven besluitvorming kunnen Green Belts problemen effectiever identificeren, oplossen en duurzame verbeteringen implementeren die leiden tot meetbare resultaten.
Lees hier meer over de combinatie van Lean en Six Sigma?