Processen balanceren

op

Het gericht balanceren van je keten of proces, is een gedeelde verantwoordelijkheid van operationeel leidinggevenden binnen het proces of keten. Bij het onderzoeken waar in je proces de flessenhals (bottleneck) en constraints (tragere stappen dan de Takttijd) zijn, kun je verbeteren op output, leverbetrouwbaarheid en/ of snelheid. Voor het maximale rendement van je proces, dien je het balanceren van processen te herhalen.

Op basis van Takttijd-analyses, Time Value Analysis of Value Stream Mapping, kun je je proces gericht meer in balans brengen.

Doel van processen balanceren

  • De snelheid of output van een proces verhogen
  • Meer flow in je proces krijgen
  • Verminderen van variatie (Mura) in je proces

Aanpak 

  • Analyseer de doorstroming van het proces om knelpunten op te sporen en maak een capaciteitsvergelijking met bijvoorbeeld een Takttijd-analyse, Time Value Analysis of eventueel een VSM
  • Genereer oplossingen en voer deze in. Denk aan reductie van verspilling, zoals het verminderen van omsteltijden of tussenvoorraden. Ook medewerkers flexibeler of breder inzetten in het proces is een standaard oplossing. Pas de doorstroming van het proces aan, aan de capaciteit van het knelpunt

Synoniem en/ of alternatief van processen balanceren

In het Engels: process balancing. Indien je je enkel op de traagste stap richt (bottleneck), heet de aanpak knelpuntenreductie of Theory of Constraint . Het balanceren van een productielijn heet Line balancing.

Duur van het balanceren van processen

Hangt sterk af van het proces (complexiteit en doorlooptijden). Oplossingen kunnen in een dag ingevoerd worden, maar besluitvorming op ketenniveau kan maanden duren.

Voorbeeld van het balanceren van processen

In een deelproces zijn hieronder bewerkingstijden per eenheid op afdelingsniveau weergegeven in een staafdiagram, inclusief de Takttijd. De Takttijd is hier 28 minuten.

Voorbeeld van proces dat niet in balans is

De traagste stap is hier stap D (bottleneck). Zowel stap B als stap D voldoen niet aan de takttijd (ritme van de klant). Deze stappen kunnen hier voor vertraging zorgen (zijn constraints). Er is sprake van een flinke onbalans. Onderstaande staafdiagram geeft de gewenste, gebalanceerde oplossing weer. De duur van alle stappen is meer op elkaar afgestemd, net onder de Takttijd in verband met (kleine) schommelingen in de tijd.  

Voorbeeld van proces dat wel in balans is

Meer lezen over de volgende onderwerpen:

Meer weten over processen balanceren?

Portretfoto Moniek cirkelvorm

Moniek Razenberg

Trainer/adviseur

LSSP boek: Samenzinnig verbeteren
De complete toolbox om aantoonbaar te verbeteren.

Portretfoto Moniek cirkelvorm

Moniek Razenberg

Black Belt

"Haal het maximale rendement uit je proces, door deze te balanceren"

Onze Lean Six Sigma Trainingen

Benieuwd naar wat wij doen?
 
In onze brochure vind je ons volledige trainings- en consultancyaanbod.
Download de brochure