Lean en Lean Six Sigma Black Belt Praktijk Certificering: alles wat je moet weten

op

Hierbij een blog over de mogelijkheden van een internationaal erkende praktijkcertificering als het gaat om ‘Black Belt’ worden. Een top-opleiding die je als professional vaardigheden oplevert, die anno nu op de toplijst van veel organisaties zijn terug te vinden!  

Een Vergelijking van Lean Six Sigma Black Belt en Lean Black Belt Certificering

Als je je in de wereld van excellent presterende organisaties verdiept, heb je ook toppers nodig inzake kwaliteitsverbetering en procesoptimalisatie. Zo kom je al snel de termen Black Belt, en Lean en (Lean) Six Sigma tegen. Certificering van Black Belts zijn gericht op professionals die zich willen specialiseren in het verbeteren van bedrijfsprocessen, maar er zijn verschillen tussen beide.

LSSP-Praktijkcertificering-foto

Hierbij hebben we een serieuze vergelijking gemaakt tussen de in Nederland populairste erkende instanties: Black Belt-certificering van de American Society for Quality (ASQ) en de Lean Black Belt-certificering van het Lean Competency System (LCS Level 2a). Wij nemen zowel de voor- als nadelen door.

Waarom Black Belt Certificering überhaupt van cruciaal belang is

Volgens het “Future of Jobs Report 2023” van het World Economic Forum blijft, volgens de deelnemende bedrijven, analytisch denken en - op de tweede plaats - creatief denken de belangrijkste vaardigheden voor werknemers in 2023.

Daarnaast, en mijns inziens belangrijker omdat het meer is dan, of verder gaat dan analytisch en creatief denken, hebben beroemde onderzoekers zoals Tony Wagner en ook Lean adepten zoals Jeffrey K. Liker (‘The Toyota Way’’) in hun werk de nadruk gelegd op het belang van “probleemoplossend vermogen” als een cruciale vaardigheid voor succes in de moderne wereld.

Laat praktijk gecertificeerde Lean & Six Sigma experts (de zogenaamde ‘Black Belts’) juist krachtig zijn als het gaat om analytisch kunnen denken, procesdenken, en het faciliteren van creativiteit om gedragen en effectieve oplossingen te realiseren. Ofwel: “probleemoplossend vermogen” in de praktijk.

Dus: praktijk-gecertificeerde Green & Black Belts zijn relevant in de wereld van nu.

Naast analytische vaardigheden en het (faciliteren van) creativiteit heb je bij praktijk gecertificeerde Green en Black Belts bij Lean Six Sigma Partners (LSSP) ook bewijs nodig in succesvol veranderkundig werken. Ofwel, naast prachtige ideeën, dien je bij ons ook gerealiseerde verbeteringen aan te tonen om tot certificering over te gaan.

Wat leveren praktijk gecertificeerde Belts nu op?

Op basis van cijfers van Lean Six Sigma Partners (LSSP), kun je zeggen dat Black Belts gemiddeld meer dan EUR 100.000,-- per verbetertraject opleveren. Of, in termen van arbeidskrapte, dat ze gauw 2-3 fte aan manuele handelingen voorkomen met de effectieve inzet van digitalisering.

Bij LSSP dient een Black Belt onder andere 2 verbetertrajecten of -projecten succesvol af te ronden voor praktijkcertificering. Dus een investering in de ontwikkeling van een praktijk gecertificeerde Black Belt levert niet alleen bewezen change agents op. In termen van geld dus -door de controller bevestigde- aantoonbare ton(nen) per jaar aan waarde voor de organisatie.

Ter vergelijking, zogenaamde praktijk gecertificeerde Green Belts dienen bij LSSP minimaal één project succesvol af te ronden wat een (indicatieve) besparing van gemiddeld 50.000,-- per jaar oplevert.

Lean Green Belt A3 presentatie

Tot slot vier quotes van zowel opdrachtgevers als zogenaamde Green- of Black Belts, die genoemd werden bij onze praktijkcertificeringen. Al deze voorbeelden zijn verbonden aan relevante tendensen uit onze samenleving: digitalisering (inclusief Industry 4.0), innovaties kunnen realiseren en verduurzaming.

Lean Six Sigma & digitalisering dienstverlening bij gemeente Amsterdam

“Met dit verbeterproject hebben wij managers eindelijk begrepen waar we op dienen te sturen, om beter resultaat te krijgen. De oorzaak is door onze Black Belt uiteindelijk gevonden! Een heel hoge ‘vulgraad’ van ons ICT-systeem bleek cruciaal voor een goede begeleiding van burgers naar ander werk. Dit inzicht kwam pas door een uitgebreide analyse.”

Lean & Industry4.0 bij een chemiefabriek

“Met dit afgeronde Lean Green Belt project hebben we in onze fabriek het eerste succes in ons programma “Industry 4.0” behaald. Heel leerzaam om het zo procesmatig te doen.”

Innovatie in de bouw

“Deze Design for Lean Six Sigma aanpak om tot een nieuw product te komen -wat echt baan doorbrekend is voor onze klanten in de bouw- werkte erg prettig voor mij als projectleider.” 

Lean Six Sigma & verduurzaming bij een voedingsfabriek

“Marcus, ik dacht eerlijk gezegd in eerste instantie als opdrachtgever: dat hij het waterverbruik met 20% wilde verminderen, nadat wij een extra waterreservoir hadden aangeschaft wat niet werkte… man, ik dacht dat hij te ambitieus was. Maar met zijn DMAIC project heeft hij het waargemaakt. Echt indrukwekkend. Sjappoo!”

Nu weet je waarom Lean en Lean Six Sigma Green & Black Belt Praktijk Certificering van cruciaal Belang zijn anno nu.

Wat is het verschil tussen een Green Belt en Black Belt praktijkcertificering?

In het kort: de Black Belt heeft meer ‘verbeter-bagage’.

Wel een disclaimer: mits hij/ zij uiteraard serieuze praktijkervaring heeft! Anders is het enige verschil dat de Black Belt meer trainingsdagen heeft gehad inzake verbeteren, dan de Green Belt. Het aantal jaren praktijkervaring ofwel 'vlieguren' wordt vaak niet (meteen) naar gevraagd, gek genoeg. Alsof een theoretisch rijbewijs een praktisch rijbewijs is. Ahum.

Green Belts zijn parttime verbeteraars die minder getraind en vaak minder ervaren zijn in probleemoplossend werken dan (vaker fulltime) Black Belts. Black Belts pakken ook vaak wat grotere, strategisch relevante(re) uitdagingen op en hebben dus meer training en ook, mits toegepast in de praktijk, vaak meer ervaring genoten in ‘probleemoplossend vermogen’.  

Meer weten over het verschil in curriculum (training) van Green Belts en Black Belts? Zie onze uitgebreide trainingsbrochure die je hier kunt downloaden!

En als je kunt kiezen, gaan de ambitieuze mensen voor Black Belt praktijkcertificering.

Nogmaals, nu weet je waarom Lean en Lean Six Sigma Black Belt Praktijk Certificering van Cruciaal Belang zijn nu.

Bekende certificeringen in de wereld van Lean en Lean Six Sigma: LCS en ASQ

Als je kijkt naar de (Google) populariteit als het gaat om erkende Black Belt certificeringen, zijn er twee die opvallen in Nederland: Lean Competency System (LCS) en de American Association of Quality (ASQ).

LSSP voldoet bijvoorbeeld aan beide standaarden: de Lean Black Belt praktijkcertificering is op LCS 2a niveau (volgens LCS zelf), de Lean Six Sigma Black Belt opleiding van LSSP is een uitstekende basis om via de ASQ Black Belt praktijkcertificering te realiseren.

lcs-accreditatie-1

asq-certificering

Je hebt meer instanties, zoals CSSC en IAASC, maar zij zijn minder bekend in Nederland. Hierbij een overzicht van ASQ als LCS: zowel voor- als nadelen.

Tabel Overzicht ASQ en LCS: Inschrijvingen voor Black Belt certificering, inclusief vergelijk

praktijkcertificering overzicht ASQ-2

 

Meer lezen over de volgende onderwerpen:

,

Meer weten over de praktijkertificering?

LSSP_Marcus-zw

Marcus Bergman

Master Black Belt

Over LSSP:
Meer dan 50 jaar ervaring in het trainen, coachen en adviseren in lean en Six Sigma.

LSSP_Marcus-zw

Marcus Bergman

Master Black Belt

Trainer/Adviseur

"praktijk-gecertificeerde Green & Black Belts zijn relevant in de wereld van nu"

Onze Lean Six Sigma Trainingen

Benieuwd naar wat wij doen?
 
In onze brochure vind je ons volledige trainings- en consultancyaanbod.
Download de brochure