Go to Gemba is een Japans begrip dat binnen Lean vaak terugkomt. Gemba betekent ´de echte plek´ en daar wordt de werkvloer mee bedoeld. Een Gemba walk betekent dan ook dat je de werkvloer op gaat om te zien hoe het echte werk wordt gedaan. Go to Gemba is daarom ook de sleutel tot het begrijpen van operationele uitdagingen, vanaf een afstand snap je niet wat nou de échte problemen zijn op de werkvloer.
Hoe voer je een Gemba walk uit?
Go to Gemba geeft je niet alleen inzicht in operationele uitdagingen maar ook in het identificeren van verspilling en het vinden van kansen voor procesverbetering. Door daar te zijn waar het gebeurt ontstaat directe betrokkenheid op de werkvloer.
Go to Gemba is meer dan alleen een bezoek; het is een actieve betrokkenheid bij de werkvloer, het stellen van vragen, het luisteren naar werknemers en het analyseren van gegevens uit de eerste hand. Door dit te doen krijg je inzicht in de werkelijke uitdagingen en kansen, in plaats van te vertrouwen op ”horen van” of andermans kijk op het proces
Er komt een moment in het project dat er veranderingen worden geïmplementeerd. Het accepteren van deze veranderingen door de targets wordt een stuk gemakkelijker zodra de veranderende partij de indruk heeft gekregen dat de veranderingen gebaseerd zijn op kennis dat is opgedaan tijdens een Gemba walk.
Stappenplan voor een go to Gemba bezoek
Als eerste is het belangrijk om het doel van jouw ´go to Gemba´ bezoek of Gemba walk te definiëren, wat wil je bereiken? Identificeer het proces of de activiteit die je wilt observeren en verbeteren.
Zie:
- Bezoek de werkvloer en observeer het proces zorgvuldig. Let op elke stap, handeling of beweging.
- Gebruik visuele hulpmiddelen zoals brownpapers, kaizenborden, processtromen of diagrammen om het proces in kaart te brengen.
Hoor:
- Communiceer met de medewerkers die direct betrokken zijn bij het proces. Stel open vragen om hun perspectief te begrijpen en te horen wat ze ervaren.
- Luister actief naar de feedback en zorgen van medewerkers. Dit bevat waardevolle inzichten.
Begrijp:
- Analyseer de verzamelde informatie en gegevens. Identificeer knelpunten, verspilling en kansen voor verbetering.
- Werk samen met het team om mogelijke oplossingen te bespreken en prioriteiten te stellen.
Implementatie en Opvolging:
- Implementeer de voorgestelde verbeteringen in het proces.
- Monitor en meet de impact van de veranderingen om te controleren of ze de gewenste resultaten opleveren.
Continue Verbetering:
- Moedig een cultuur van continue verbetering aan door regelmatig de gemba te bezoeken. Maak hiervoor een planning en stem af wat de focus is van een geplande Gemba ronde.
Voorbeelden van een Gemba walk
Go to gemba is een principe dat LSSP altijd gebruikt tijdens maar vooral ook in het begin van het project. Hieronder een aantal voorbeelden:
- Een aantal dagen meelopen met een callcenter medewerker om te snappen waarom de first time right te laag is.
- Een geplande gemba walk met het management team om te kijken hoe bepaalde best practices nu echt worden uitgevoerd (SMED, 5S, Autonoom onderhoud)
- Meelopen in de nachtdienst van een melkfabriek om te kijken hoe de OEE-registratie geïnterpreteerd moet worden.
Deze voorbeelden zijn niet om te “controleren” maar om te leren. Door zelf mee te maken hoe processen lopen creëer je een vliegende start in je project en proceskennis. Tip: Maak ook gedurende jouw project ongeplande Gemba walks, bij een gepland bezoek doen de werknemers er alles aan om het gehele proces perfect te laten verlopen.
Samenvatting van Go To Gemba
"Go to Gemba" is de sleutel tot effectieve procesverbetering binnen Lean Six Sigma. Door rechtstreeks de werkvloer op te gaan, kan je als bedrijf echte inzichten krijgen, problemen sneller oplossen en een cultuur van continue verbetering neerzetten. Het is een krachtige lean tool dat organisaties al jarenlang helpt met het optimaliseren van processen.
In de Green Belt Training komt dit onderwerp verder terug, in de Black Belt training wordt er verder op in gegaan en leer je ook écht hoe je een Gemba walk doet in de praktijk. Benieuwd naar de 'basics' van Lean en Six Sigma? Volg dan een Yellow Belt of Orange Belt training.